„БСП за България“ на среща с КНСБ в Бургас: Трябва да се работи за развитие на индустрията, образованието и увеличението на доходите

 „БСП за България“ на среща с КНСБ в Бургас: Трябва да се работи за развитие на индустрията, образованието и увеличението на доходите - E-Burgas.com

На срещата се коментира също въпросът за социалната справедливост и подкрепата за младите семейства

„БСП за България“ и КНСБ изразиха сходни виждания в Бургас относно развитието на индустрията, увеличението на доходите и образованието. Това стана ясно на провелата се среща между кандидатите за народни представители на коалицията от 2-ри МИР инж. Петър Кънев, Николай Тишев, Христо Панайотов и Аспарух Иванов, и представители на синдиката.

„Основна тема трябва да бъдат доходите. Минималната работна заплата трябва да се вдига. И трябва да се вдига с едни по-сериозни темпове“ – заяви водачът на листата инж. Петър Кънев.

Друг приоритет в програмата на „БСП за България“ за тези избори е индустриализацията.

„В Бургас, за разлика от други големи градове, се заложи основно на еврофондовете. Те обаче създават само временна заетост. Отделно не повишават стандарта на живот, не повишават доходите. След 2020 г. какво правим с Бургас като свършат еврофондовете. Оттам нататък поминък ще има създаден в други региони, но в Бургас не. Това е проблем“ – посочи вторият в листата Николай Тишев и допълни, че се предвижда създаване на фонд „Индустрия“ с начален капитал от 500 млн. лв., както и увеличаване капитала на фонд „Иновации“ със 150 млн. лв., с акцент подкрепа на млади български инженери и специалисти, които да основават свои фирми и да развиват свои марки. Целта е да се насърчат българските кадри.

„Държава без индустрия е колония. Трябва да решим Бургас докога ще продължи да се развива като туристически апендикс, който осигурява работа 4 месеца в годината. Да се намери работа зимно време е доста трудно. Бургас изостава в развитието на индустриалната зона. Това е един от проблемите, по който трябва да работим здраво“ – каза от своя страна инж. Кънев.

Не бе подмината и темата за транспорта.

„Относно железопътния транспорт – навсякъде по света е най-сигурен, най-екологично чист и един от най-евтините.  Навънка той е на печалба. Само в България БДЖ постоянно затъва. Там трябва да има някакво съживяване“ – коментира Николай Тишев.

На срещата се коментира също въпросът за социалната справедливост и подкрепата за младите семейства.

„Обезщетението за отглеждане на дете между първата и втората година ГЕРБ си замразиха на 340 лева. Нашата идея е да го направим както преди, т.е. да бъде обвързано с размера на минималната работна заплата и да бъде увеличено на 460 лева. Това е изключително важно за младото семейство. Относно  семейното  подоходно облагане – тук е предвидено приспадане до 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители за дете“ – изтъкнаха социалистите.

Допирни точки „БСП за България“ и КНСБ имат и относно състоянието на образованието. Всички присъстващи се съгласиха, че следва да се работи много в тази насока.

 

Коментари

Още от последните новини