Броени дни остават за смяна на личния лекар

Броени дни остават за смяна на личния лекар - E-Burgas.com

Крайният срок, в който може да изберем нов личен лекар, изтича на 31 декември. Процедурата изисква закупуване или разпечатате от интернет-страницата на НЗОК на формулярът, поместен в секция „Вие питате”.

Не е необходимо да предупреждавате досегашния си лекар, че вече не сте негов пациент, напомнят от НЗОК. Информацията се предава по служебен път. Като здравноосигурено лице само вписвате своите лични данни във формуляра за смяна. В регистрационната форма се попълват още и данните на предишния личен лекар, както и на неговата практика. 

Нужно е новоизбраният личен лекар да нанесе своите лични данни и данните на практиката, в която работи. Посочва се също датата, на която е направена смяната. Тя се вписва и в здравноосигурителната книжка на пациента, чийто номер пък трябва да нанесе в Регистрационна форма за постоянен избор.

Здравноосигурено лице има право да смени избрания личен лекар с друг, сключил договор с НЗОК два пъти в годината - през месец юни и през месец декември. Такава смяна може да се направи и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата налагат това.

Коментари

Още от последните новини