Британският Рамбо Джон Кери - свободен, няма да бъде съден, отива си

Британският Рамбо Джон Кери - свободен, няма да бъде съден, отива си - E-Burgas.com

Британският Рамбо Джон Кери, който разигра невиждан екшън край Слънчев бряг през септември м.г и като по чудо не отне човешки живот, няма да бъде съден. Той вече е свободен и всеки момент може да си тръгне от България, съобщава  "24 часа".

На 7 април Бургаския окръжен съд се е произнесъл окончателно, че по време на деянието Кери е бил напълно невменяем и не може да носи наказателна отговорност за постъпките си.

Още на 22 януари т.г. несебърската районна прокуратура излезе със становище за прекратяване на наказателното производство срещу британеца поради временна невменяемост, но съдът в Несебър отмени постановлението.

Тогава бе образувано ново дело по протест на прокуратурата и по жалба на адвокат Калоян Кръстевич, защитник на обвиняемия Кери.

Според прокурорското постановление, позовавайки се на изготвените съдебно – психиатрични експертизи и от събраните по делото доказателства, може да се направи категоричен извод за това, че обвиняемият Кери към датата на инкриминираното деяние – 29.09.2015 г., е бил в краткотрайно качествено разстройство на съзнанието, не е бил в състояние правилно да възприема, запаметява и възпроизвежда факти и обстоятелства, имащи значение за разследването, т.е. същият е действал в състояние на невменяемост, което го прави наказателно неотговорно лице по смисъла на чл. 33, ал. 1 от НК.

По делото по категоричен начин е установено, че Кери е автор на инкриминираните деяния, за които му е повдигнато обвинение. Психиатърът, изготвил експертизата обаче установява, че Джон Кери е бил с психично и поведенческо разстройство вследствие на комбинирана употреба на психоактивни вещества. Мозаечната, а в последствие пълна конградна амнезия през това време водят до невъзможност същият да възприема правилно фактите от заобикалящата го действителност, както и да дава достоверни показания за тях, посочва експертът. Той отбелязва още, че състоянието на британеца е вследствие интоксикационна психоза след злоупотреба с психоактивни субстанции, най-вероятно метамфетамин и амфетамин. Установено е, че при Кери се диагностицира поливалентна злоупотреба с психоактивни вещества от групата на опиоидите /Трамадол, Кодеин/, психостимулантите /кокаин, амфетамин, метамфетамин/, сънотворните медикаменти, стероиди и алкохола, вероятно в умерени дози.

Около 23 ч. на 28 септември Кери, който бил на почивка в Слънчев бряг, откраднал мотокар от складова база на „М. М. Комерс“, след което минал с него през оградата на склада и излязъл на глвания път Бургас-Варна. Там неадекватният Кери пробил с металните вилици на мотокара два автомобила, които в този момент се движели по щосето – БМВ и микробус форд. Като по чудо хората в автомобилите не са ранени. След екшъна с мотокара Кери хукнал към близка бензиностанция, преследван от полицаи. След неколкократни предупреждения да спре, униформените произвели стрелба със стоп патрони. Няколко от тях попаднали в тялото на Рамбото, но той продължил да тича с 30-сантиметров гаечен ключ в ръка.

Нахлувайки в бензиностанцията грабнал нож, после разлял масло по пода и крещял срещу полицаите. Едва след намесата на спецчасти британецът е бил задържан и отведен в болница. Той остана за лечение в МБАЛ Бургас около седмица. Докато бе с мярка за задържане „подписка“ живееше в бургаски хотел, а после на квартира. За известно време при него дойде майка му, а след това приятелката му.

*Снимка: "24 часа"

Коментари

Още от последните новини