Авиомузеят в Бургас отваря врати до броени дни /снимки, видео/

Откриват обновената експозиция за юбилея на Летище Бургас

Авиационният музей, който е подреден на открито в непосредствена близост до Летище Бургас, ще бъде открит през следващата седмица. Поводът е деветдесетата годишнина на аеропорта. Официалната церемония е насрочена за двадесет и девети юни. Очаква се събитието да протече при огромен интерес, тъй като сам по себе си, музеят е уникален, а експонатите, изложени там, са отлично запазени.

„Идеята възникна в началото на деветдесетте години, когато много самолети бяха бракувани и разположени по летищата. На Летище Бургас също бяха разположени Ту 154, Ил 18, Ан 24, Ту 134. Щяха да бъдат нарязани за скрап. Това създаде у мен едно силно усещане, че трябва да останат за историята и започнах усилия да ги съхраня. За да направим музей-изложение, което да показва на посетителите историята на Летище Бургас и на авиацията в България ”, спомня си дългогодишният директор на бургаското летище Калин Барзов, който е един от създателите на музея в неговия първообраз и дългогодишен радетел за запазването и възраждането в сегашния му вид.

Той разказа още, че сред най-интересните експонати са мултифункционалният Ан 2, използван както за превоз на пътници и товари, така и в селскостопанската авиация, а също и при подготовката на парашутисти. По думите му, този модел се е оказал през годините много удобен, а също и непретенциозен по отношение на площадката за кацане. Друг от важните самолети, изложени тук е Ан 24, използван като основен самолет за вътрешните линии в България. Летял е често и до Истанбул, Атина, Букурещ и Белград. Той се е движел със 450 километра в час и е превозвал до 50 пътници. Ту 154, лайнерът на българската гражданска авиация през 80-те и 90-те години също може да се види в музея. Както и товарният Ан 12, който има много славна история, няколко бойни самолета, военен хеликоптер и реактивни двигатели на самолети Ту 154. 

В един от корпусите на самолетите ще има мултимедийно представяне на интересни акценти, свързани с авиацията.

Автор: Татяна БАЙКУШЕВА

Галерия
Коментари

Още от последните новини