Бойко Борисов ще създава морски археологически музей в Созопол

Бойко Борисов ще създава морски археологически музей в Созопол - E-Burgas.com

Създаване на морски археологически музей в Созопол. Такава идея се обмисля и ще бъде обсъдена от Министерски съвет, обяви лично премиерът Бойко Борисов през профила си във Фейсбук. Повод за изказването му бе визитата му на научно-изследователския кораб Havila Subsea, който проучва бреговете на Черно море.

„Днес се запознах с работата на учените от научно-изследователския кораб „Havila Subsea", който в момента проучва древната крайбрежна ивица на България. Експедицията събира данни за промените в нивото на Черно море от последната ледникова епоха до наши дни и изследва връзките в древността на корабоплаването. С колегите от МС ще обсъдим възможностите за създаване на морски археологически музей в Созопол", обяви министър-председателят в социалната мрежа.

В средата на август, след като преди това получи разрешение от правителството, Havila Subsea пристигна в Бургас на океанографска експедиция за реализацията на археологически проект Black Sea M.A.P. (Maritime Archaeology Project).

В рамките на един месец трябва да бъде изследвано за археологически останки морското дъно на Черно море. Проектът е основан от Центъра за Морска Археология на Университета в Саутхемтън, Англия, в сътрудничество на Центъра за подводна археология, България.

На 19.09.2017 г. се очаква корабът да се завърне в пристанището в Бургас и да престои няколко дена, като през първия ден ще бъде отворен за посетители./cross.bg

Коментари

Още от последните новини