Борисов и Ципрас подписват важен за Бургас документ в Гърция

Борисов и Ципрас подписват важен за Бургас документ в Гърция - E-Burgas.com
снимка: БГНЕС, архив

Железопътната връзка между България и Гърция трябва да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния Изток, Китай и Русия

В Деня на Съединението България и Гърция ще подпишат Меморандум за разбирателство във връзка с развитието на железопътната връзка между гръцките градове Солун, Кавала, Александруполис и българските Бургас, Варна и Русе.
 
Документът ще бъде подписан на официална церемония в Кавала, в присъствието на българския премиер Бойко Борисов и гръцкия му колега Алексис Ципрас. Бъдещият коридор ще свърже Черно и Егейско море с река Дунав чрез модерни жп линии и пристанищна инфраструктура.

Меморандумът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на проекта за бъдещия транспортен коридор между България и Гърция. Предвижда се изграждането на скоростни жп линии и развитие на пристанищата в българските и гръцките градове. Включено е също изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена система за управление на железопътния трафик.  Дейностите в българската част на проекта ще струват около 1.07 милиарда евро, обясни министърът на транспорта Ивайло Московски, и посочи няколко варианта за осигуряване на средствата за целия проект.

"Той би могъл да намери интерес сред значителна, голяма част инвеститори; би могъл да попадне в обхвата на финансиране на плана "Юнкер", би могъл, разбира се, да активира интерес от страна на Европейската инвестиционна банка, както и на другите големи банки", каза министърът.

Очаква се с изграждането на коридора да се постигне пълна мултимодалност, чрез комбиниране на пътен, железопътен, воден и речен транспорт. Една от идеите на проекта е да предлага обслужване на едно гише - ако даден клиент желае да транспортира товар от точка А до точка Б, той да го заявява на едно място, и оттам-нататък да не се занимава с организацията на транспорта.
 
Очаква се още проектът да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния Изток, Китай и Русия. Според министър Московски коридорът може да бъде изграден през следващите десет години.

Коментари

Още от последните новини