Борис Бухчев и Руси Куртлаков стават почетни граждани на Бургас

Борис Бухчев и Руси Куртлаков стават почетни граждани на Бургас  - E-Burgas.com

Писателят Борис Бухчев и художникът Руси Куртлаков ще бъдат предложени за почетни граждани на Бургас на следващата сесия на Общински съвет в града. Докладните са внесени от кмета Димитър Николов по предложения направени от Инициативен граждански комитет и „Дружеството на художниците – Бургас“. Припомняме, че на същото заседание на местния парламент ще бъде разгледано предложението за почетен гражданин и за поетесата Жива Кюлджиева

Борис Бухчев

Борис Бухчев е писател, литературовед и учител и може да стане почетен граждани на Бургас по случая 80-годишния си юбилей.

Той е роден в Карнобат на 16.10.1935 г. Завършва средно образование в родния си град и висше в СУ „Св.Климент Охридски“ – специалност „Български език и литература“.

Има забележителна 40-годишна кариера като преподавател по литература в няколко бургаски училища, където със своето вдъхновение и отдаденост възпитава стотици бургаски ученици в любов към българския език. Обичан лектор, изключително ерудиран, разпространител и пропагандатор на българската литература. С десетките си беседи допринася младите хора да познават българските автори. Повече от десетилетие активно сътрудничи на НЧ „Пенчо Славейков 1983“ – гр. Бургас и има особен принос за запознаването на средношколците с делото на народните будители и творчество на Пенчо Славейков, като за приноса си в дейността на читалището е отличен с наградата „Будители“. 

Борис Бухчев е активен член на Бургаската писателска общност. Той е емблематична личност с духовното си присъствие в културния живот на град Бургас. Твори в областта на лириката, сатирата, детската литература и литературната история. Превежда поезия от руски език. Публикува и под псевдонимите Борбух и Херцог де Бург. Негови са книгите: „Късчета живот”. Стихотворения. Бургас, 1992 г.; „Антология манускрипта”. Стихотворения. Бургас, 1997 г.; „Везни”. Стихотворения. Бургас, 1998 г.; „Зимни, летни, многоцветни”. Стихотворения за деца с рисунки за оцветяване от автора. Бургас, 1998 г.; „Лято”. Поема. Бургас, 1999 г.; „Патенцето Йоли”. Поема за деца с рисунки за оцветяване от автора. Бургас, 1999 г.; Той е съставител и редактор на антологията „Морски таралежи”. Хумор и сатира. Бургас: I - 2001 г. и II - 2004 г., на книгата „С рисунки и куплети азбуката научете”. Бургас. 2004 г. и литературна антология „Слънчеград” Бургас 2005 г. Негови творби са публикувани  в редица местни и национални печатни медии.

На основание гореизложеното, отчитайки приноса на Борис Бухчев за развитието на образованието, литературния и културен живот на град Бургас, и във връзка с чл. 21, ал.1, т.22 от Закона за местното самоуправление и местна администрация, предлагам на Общински съвет – Бургас да вземе следното

Руси Куртлаков

Руси Куртлаков е роден на 18.06.1946 г. в с. Межда, Ямболско. Завършва МЕИ – Варна. Създава  и ръководи фирма „Ремонтстрой“, когато целия му съзнателен живот протича в град Бургас. 

Неговата голяма любов е изобразителното изкуство. Галерия „Бургас“, със собственик Руси Куртлаков, e открита на 04.04.1998 г.  и там се представят Георги Баев, Светлин Русев, Георги Божилов, Димитър Киров, Стоимен Стоилов, Милко Божков, Виолета Масларова, Стоян Цанев, Лиляна Русева и др. 

Руси Куртлаков е член на Съюза на българските художници и е сред най-изтъкнатите членове на „Дружество на художниците – Бургас“, което е една от най-големите извън столични арт – организации в България. От 1978 г. участва във всички изложби на Дружеството, а като автор има 10 самостоятелни изложби. Участва също така в десетки национални експозиции и на СБХ и в множество престижни международни прояви.
Самостоятелни изложби: Бургас - 1989, 1996, 2001, 2004; Бургаска ГХГ "Петко Задгорски" - юбилейна изложба. Несебър - 1993; Ямбол - 1996; София, галерия "Арт-36" - 1997 г.; Жеравна - 2005. 

Участия в общи изложби на СБХ: Бургас - 1984; 2004; София - 1981, 1984, 1987, 1988, 1991, 1993; Кюстендил -1992г.; Толбухин - 1982, 
1986; Пловдив - 1983, 1989, 1992; Шумен - 1984; Разград - 1988; Стара Загора - 1986, 1999г.; Ямбол – 1989.
Участия в международни прояви: Международното биенале на графиката във Варна - 1983, 1987, 1991 г. Участва в представителни изложби на графиката в Русия, Испания, Италия.

Негови творби са притежание на: Бургаска ХГ „Петко Задгорски“, галерията в гр. Добрич, СГХГ-София, галерии и колекции в Русия, Канада, САЩ, Куба, Англия, Швеция, Португалия, Финландия, Италия, Франция, Испания, Полша, Белгия, Дания и др. 
Най-ярко дейността и приносът на Руси Куртлаков за град Бургас се въплъщава в неговата обществена и благотворителна дейност. 

Благотворителна дейност: 

1.    Руси Куртлаков подпомога художника Руси Стоянов за създаване на Кръста в местността Шилото – един от символите на Бургас.
2.    Спонсорира възстановяването на паметника на българския войник пред Военния клуб. 
3.    Подпомага допълнителни дейности по завършване на параклиса "Свети Георги Победоносец" в Морската градина и създаването на голямата олтарна икона в него. 
4.    През 1995 г. осигурява материала за изграждането на малкия паметник на Ал. Георгиев-Коджакафалията в двора на Сиропиталището.
5.    Спонсорира паметника на Апостол Карамитев пред Летния театър. 
6.    Седемнадесет поредни години за 8 март на учредената от Р.Куртлаков изложба награждава с грамота и парична награда три бургаски художнички. По този начин общо 50 художнички са отличени и подпомогнати финансово.
7.    Дарява картини на високо художествено ниво на детските градини "Моряче", "Златно ключе" и "Ханс Кристиян Андерсен", на Община Бургас и Областна администрация, както и една картина за  фонда на БХГ „П. Задгорски“. 
8.    Указва дългогодишна и многократна помощ при поддръжката на Графична база – Бургас. 
На основание гореизложеното, отчитайки приноса на Руси Куртлаков за развитието на изобразителното изкуство, неговата благотворителна дейност и работа за  популяризиране името на Бургас в страната и чужбина, и във връзка с чл. 21, ал.1, т.22 от Закона за местното самоуправление и местна администрация, предлагам на Общински съвет – Бургас да вземе следното
 

 

Коментари

Още от последните новини