Божидар Димитров: Уран има и на плажа „Вромос“ до Черноморец

Божидар Димитров: Уран има и на плажа „Вромос“ до Черноморец - E-Burgas.com

Отношение по скандала с установения в питейната вода на няколко български града уран взе и директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. 

В писмо до медиите той споделя случка от миналото и припомня, че уран има между нос Атия и Акин, на 3 км. западно от Черноморец. Там се намира плажът "Вромос", който се простира върху площ от 203 944 кв.м. Над него се издигала мина "Росен".

На това място още от древността се е вадила руда до преди 20 години, когато цената на медта пада и става нерентабилна експлоатацията на мините, разказва професорът. През цялото това време рудата се стрива от мед. Отделя се меден концентрат, а останалото се изхвърля в реката. Реката се влива в морето на 3-4 км и оформя този огромен плаж. Лошото е, че в тази полиметална руда се съдържат малки количества мед, сребро и уран.

В последните години на комунизма се разиграват следните учения. Руски, български и румънски кораби пристигаха и изпълваха Бургаския залив. Стоварваха "десант" на плажа "Вромос". Българската армия играеше ролята на американската армия и изстрелваше тактически снаряди по противника. И когато "руснаците" започваха десант, хиляди войници се стоварваха на брега. Тогава се установява, че гайгеровите броячи, с които бил снабдени войниците, направо "полудявали".

Историята замлъква до 2010 г., когато екозащитници обявяват, че плажът е радиоактивен. През август 2010 г. областният управител на Бургас Константин Гребенаров издава заповед, с която забрани ползването на плаж "Вромос" и лично заби забранителна табела. 10 дни по-късно табелите вече ги няма, премахнати от местните жители, които винаги са се радвали на отлично здраве.

Оказва се, че уранът в минимални дози може да има и лечебни свойства и затова жителите на Черноморец са толкова здрави, заключава проф. Димитров. /news.bg

Коментари

Още от последните новини