Бизнесът в Слънчев бряг скочи срещу Валери Симеонов, тихомълком пробутвал закон

Бизнесът в Слънчев бряг скочи срещу Валери Симеонов, тихомълком пробутвал закон - E-Burgas.com
Снимка: 168chasa.bg

Бизнес асоциация Слънчев бряг излезе с гневно писмо срещу готвени промени в закона от страна на вицепремиера Валери Симеонов. Става дума за поправки в така наречения закон за шума, които обаче според предтставители на бизнес асоциацията обслужвали шепа хотелиери в комплекса. 

Ето какво се посочва още в писмото:

Бием тревога и призоваваме за реакция всички трезвомислещи с тези наши редове!!!

Г-н вицепремиерът Валери Симеонов тихомълком се опитва да пробута за гласуване в пленарна зала промени в закона за шума. В момента би трябвало да тече обсъждане, в което да вземат участие “уж” всички заинтересовани страни. Предложенията му са облечени в едни красиви думи, които още малко и ще предизвикат умиление, но са лишени от всякаква логика и резон . Видите ли, те били предизвикани от грижата за здравето на човека. Но всъщност зад тях се крият реваншизъм, предизвикан от провала на пиар акциите му през лято 2017г. и най-вероятно поети ангажименти към група хотелиери.

Промените, които готви, са необмислени, но за сметка на това със сигурност ще доведат до тежки последици за малкия и средния бизнес. За пореден път стопаните на заведения за хранене и развлечние са поставени от него пред тежко изпитание и сериозно предизвикателство.

Всеки, който е заинтересован, може да се запознае с тях ето тук:  www.strategy.bg - в раздел обществени консултации.

Както виждате, в предложенията не се прави разлика между нормална градска среда и среда в курорти с национално значение, норми за дневен шум и норми за нощен шум. Предложенията са построени и обосновани на принципа: "няма шум - няма проблем".

За този строг господин почивката е само здрав сън, тишина и отново тишина... Явно не може да допусне, че хората искат и да се забавляват по време на почивката си, искат да слушат музика и да се наслaждават на шоу програми!

На първо място, повече от необходимо е да се разграничат селищните образувания от курортите с национално значение. Неправилно и нефункционално е да бъдат поставяни всички под един знаменател.

Часовете, в които е налице тотална забрана за шум, са изтеглени с час по-късно. През тези часове не е позволено дори и зареждането със стока на стопанските обекти. Тази разлика от един час гарантира хаос в организацията на функционирането им. Та нали заведенията за хранене и магазини трябва да посрещнат първите си клиенти със заредени щандове и готови да ги обслужат!?

А какво се случва с нощните трансфери на туристи? Автобусите, самите туристи, влачещи куфарите си, те всички вдигат шум. Ще бъдат забранени ли? Е, тогава г-н Симеонов доста работа ще има по определяне на летателните графици на самолетите, кацащи по летищата ни.

Имагинерно, лишено от всякаква логика и без да е позната подобна практика в света, е предложението да бъдат монтирани уреди за контрол на допустими стойности на децибелите на музикалните уредби в заведенията на открито. В много от случаите шумовият фон надвишава определените децибели дори по действащия закон и наредби към него. Така е в лунапарковете, в аквапарковете, та дори и по интензивните пешеходни зони. Тази мярка звучи не само като наказателна за бизнеса мярка, тя лишава и хората от възможност за организиране на развлечения на открито. А какво се случва с хотелската анимация? Тя сигурно ще трябва да се прави на ухо?!?

Не са предвидени никакви опции за организиране, дори на спорадични такива прояви, с изключение на митингите на политическите партии и обществено значими, в очите на властоимащите, прояви.

Дава ли си сметка някой, колко музиканти и артисти ще бъдат лишени от възможността да упражняват професиите си?!?

Тоталната забрана на музика след 23:00 ч в откритите заведения е мярка, която ще доведе до отлив на тези български и чуждестранни туристи, които са предпочели да похарчат парите си тук в България. Много по-логично би било създаването на механизъм, според който да се замерва нивото на шум на входа на открито или закрито заведение и ако надхвърля определените, според нормата, децибели, тогава да бъдат налагани санкции.

Стигнахме и до раздела за санкциите и функциите по контрола. Тук г-н Симионов е развихрил въображението си. Функциите по контрол се възлагат на служителите на МВР. Честито!!! Те и сега не могат да се справят с далеч по-големи бичове и проблеми като битовата престъпност, трафика на хора, незаконната сеч по горите, телефонните измами, а сега ще им бъдат вменени още допълнителни задължения! Само че тези нови техни задължения са една прекрасна възможност за създаване на корупционни практики.

По образец на ДОПК, г-н Вицепремиерът предвижда да бъдат затваряни заведения за определен период от време. Категорично държавната хазна е най-големия губещ от подобни санкции! Когато един стопански обект е затворен, той не реализира приходи, съответно не плаща данъци, не плаща работни заплати и осигуровки, не реализира вътрешен брутен продукт. Предложението за подобна санкция е лишено от каквато и да е икономическа логика!!!

Сумите, които са заложени като санкции, са силно завишени спрямо настоящите и са абсолютно непосилни! Въвеждането на подобни санкции, може би цели да причини икономическата смърт на малкия и средния бизнес и така всичко да остане в ръцете на определен кръг големи хотелиери в обкръжението на г-н Вицепремиера. Няма как да не се наложи от само себе си един такъв извод! Промените, които г-н Валери Симеонов иска да направи, са изключително крайни!

Да, нужно е да се създаде механизъм за контрол, но нека той да бъде логичен и работещ, така че да не се отрази на приходите от туризъм, и въобще от леката индустрия в страната, и в същото време да се постигне желания покой за почиващите, било то в хотелите или домовете си.

Колеги, приятели и съмишленици, моля да проявим гражданско съзнание и активност и да не допуснем това да се случи. На адрес  :  [email protected] изпращайте своите възражения,  мнения, идеи и предложения. Нека да покажем, че това не е редно, та дано някой се вслуша в народния глас!!!

 

Коментари

Още от последните новини