Биохимичен скрининг по време на бременност: Напълно безвредно изследване, показващо риска от Синдром на Даун

Биохимичен скрининг по време на бременност: Напълно безвредно изследване, показващо риска от Синдром на Даун - E-Burgas.com

На 21-ви март отбелязваме международния ден на хората със Синдром на Даун. На тази дата  всички, съпричастни към това генетично заболяване, обуват шарени чорапи, за да покажат, че светът е шарен и в него има място за всички.

От лаборатория „ЛИНА” припомнят, че всяка бременна жена може да узнае дали има риск детето й да се роди със Синдром на Даун. Биохимичният скрининг за най-честите хромозомни аномалии (Синдром на Даун, Синдром на Едуардс, Синдром на Патау) и дефекти на невралната тръба е напълно безвредно изследване за майката и бебето. То може да се направи между 11-та и 18-та гестационна седмица от бременността и е подходящо за всички бременни жени, независимо от тяхната възраст.  

Резултатът от скрининга дава информация дали е необходимо да се направят допълнителни изследвания, като амниоцентеза и хорионбиопсия, които носят риск от усложнения за бременността. 

Други предимства на биохимичния скрининг са: ниската цена ( в сравнение с другите скринигови тестове) и краткото време , за което излиза резултатът ( 1-2 работни дни). 

Как се провежда изследването?

Всяка бременна жена, която желае да си направи биохимичен скрининг, трябва да посети своя акушер-гинеколог и да й бъде направен специализиран ултразвуков преглед. За изчисляване на риска са необходими и данни за самата бременна- възраст, тегло, пушене, диабет, прием на медикаменти, зачеване след ин витро процедури, предишни бременности или близки родственици със Синдром на Даун и др. 
 

Коментари

Още от последните новини