Билетите за междуградските автобуси скачат с над 10%

Билетите за междуградските превози най-късно след Нова година ще скочат най-малко с 10%, съобщава Агенция „Монитор“.

От там цитират Галя Топалова, управител на една от големите автобусни фирми, която обяснява, че причините за подобна мярка са доста.

„Като започнем от цените на горивата, които само вървят нагоре в последните месеци. Изискванията за видеорегистратори и колани в автобусите също ще увеличат разходите за дейността ни, а също така и поскъпването на гражданската отговорност и новите тол такси от следващата година“, коментира браншовикът. По думите й друга причина за ръст на цените на услугата е увеличаването на минималната работна заплата, а същото така и кадровата криза в сектора. Топалова каза, че много трудно се намират автобусни шофьори и трябва да се плащат високи заплати, за да могат да се задържат те.

Ивайло Константинов от друг голям автобусен превозвач, казва, че засега не са взели решение за поскъпване на билетите заради плановете за въвеждане на продуктовата (екотакса). И пояснва, че всяка фирма взема индивидуално решение за подобна мярка.

Симеон Милушев от Асоциацията на автобусните превозвачи заявява, че наистина има достатъчно предпоставки за поскъпване - коланите, видеорегистраторите, толтакси, горива и липса на работна ръка, но в момента има и други по-остри проблеми пред бранша и един от тях са плановете на Брюксел за пълна либерализация на автобусните превози. По думите му, след инвазията на нискотарифните авиокомпании, които водят за по 20 евро туристи до България, навлизането на конкуренти от по-богати страни, с нови автобуси, готови да подбиват цените крие големи опасности за българските фирми.

 

Сподели новината:

Коментари