Безплатни прегледи за миома за жени над 45 г. започват в УМБАЛ Бургас

Безплатни прегледи за миома за жени над 45 г. започват в УМБАЛ Бургас - E-Burgas.com

Инициативата е на началника на Отделение по гинекология д-р Радослав Горанов

Кампания за превенция и ранна диагностика на миома на матката стартира в Отделението по гинекология на УМБАЛ Бургас АД. През целия месец април в отделението ще с е провеждат безплатни прегледи на жени над 45 г. Прегледите са предназначени само за здравноосигурени жени, подчерта д-р Радослав Горанов, началник на отделението и инициатор на кампанията. Целта е да се даде още една възможност за преглед при гинеколог за работещите жени.

Записване за прегледите се прави на тел. 0887033326, всеки делничен ден между 12 и 13 ч., лично от д-р Радослав Горанов. 

Миомата е доброкачествен тумор, най-честият от всички тумори в женската полова система.
Статистиката сочи, че в България средно 30% от жените в репродуктивна възраст (близо 500 хил. жени) страдат от миома на матката. Около 80% от случаите протичат без изявени симптоми. Основният симптом при миома е анормално кръвотечение. Понякога има болки в коремната област. Чест характерен белег за миома е стерилитетът. 

Ако не се открие навреме, миомата може да се разрасне, да притисне други органи и да застраши живота на жената. В Отделението по гинекология на УМБАЛ Бургас все по-често пристигат пациентки за спешни операции, които са можели да бъдат избегнати, подчерта д-р Горанов. 

Коментари

Още от последните новини