Безплатен скрининг за диабетна ретинопатия предлага на 14 ноември МЦ „Оксиком“

Безплатен скрининг за диабетна ретинопатия предлага на 14 ноември МЦ „Оксиком“ - E-Burgas.com

Безплатен скрининг за диабетна ретинопатия предлага Медицински център "Оксиком" на 14 ноември. Инициативата е част от  кампания на Българското дружество по офталмология, която ежегодно се провежда във водещи клиники в цялата страна по повод предстоящия Световен ден за борба с диабета.

Желаещите да се възползват от безплатния преглед трябва да се запишат предварително на тел. 056/860 210, 056/860 839 или на 0886/ 161 161. Направление от личен лекар не се изисква.

Захарният диабет е нарастващ медицински проблем в целия свят. Той причинява поредица от дългосрочни системни усложнения, които имат значително влияние върху отделния пациент и обществото като цяло, тъй като заболяването обикновено засяга хората в най-активните им години. Диабетиците често развиват очни усложнения, като роговични промени, глаукома, неоваскуларизация на ириса, катаракта и невропатии. Най-често срещаният и с най-голям риск по отношение на зрението проблем обаче си остава диабетната ретинопатия, която е всъщност и една от определящите причини за слепота във възрастта между 25 - 74 години.

Коментари

Още от последните новини