Бележим рекорден недостиг на кадри у нас

Бележим рекорден недостиг на кадри у нас - E-Burgas.com

Бележим рекорден недостиг на кадри у нас. Според проучване на една от най-големите фирми за подбор на персонал, близо 70% от фирмите изпитват трудности да запълнят свободните си позиции.
Най-трудни за намиране през 2018 година в България се оказват квалифицираните работници, инженерите и шофьорите, следвани от служителите в хотелиерството и ресторантьорството, здравните специалисти и работещите в ИТ сектора, съобщава Bulgaria ON AIR.

Да намериш перфектното работно място, може да се окаже не лека задача.

Сара започва работа като консултант в голяма компания, благодарение на препоръки. Тя препоръчва на търсещите работа да проучват добре бъдещия си работодател, тъй като в повечето случаи кандидатите остават разочаровани, защото гледат само името на компанията, без да знаят вътре какви са условията.

Според работодатели причината са както ниските нива на безработица, така и демографската ситуация в страната. Често се разчита на помощ от настоящи служители.

Като основна причина за липсата на кадри работодателите посочват недостига на таланти в България. А понякога самите фирми имат твърде много изисквания към кандидатите.

Експертите са категорични – компаниите трябва да променят начина си на подбор, защото времето в което живеем го изисква. Самите работодатели трябва да бъдат по-отворени, по приемащи кандидатури на хората от различни сектори или да са готови да ги обучат на работното място

Трудности при намирането на кадри изпитват и други балкански страни сред които Румъния, Турция и Гърция.


 

Коментари

Още от последните новини