Международна организация съобщи за починал бежанец на границата с Турция

Международна организация съобщи за починал бежанец на границата с Турция - E-Burgas.com

За смъртен случай на границата с Турция съобщи на сайта си германската правозащитна неправителствена организация - Border Monitoring Bulgaria (BMB), пише в-к Сега. Случаят е от края на миналия месец, когато в близост до граничната линия, но от турска страна, е намерен трупът на 28-годишния Реза Хасани от Иран. Той е бил в неизвестност от 18 дни. Информацията е потвърдена от няколко турски сайта, включително и от Анадолската информационна агенция. Според местната полиция трупът е намерен в гориста местност край турския град Къркларели.

Градът, чието старо име е Лозенград, се намира в западното подножие на Странджа, близо до границата с България. След направената аутопсия е установено, че Хасани не е ял пет дни и е умрял от глад, съобщиха турските медии. Неправителствената организация обаче цитира свои източници, според които иранецът е бит на границата с България и заедно с негов приятел е бил върнат на турска територия. След изтласкването обратно Хасани не е могъл да се движи и е бил без телефон и храна, което е довело до смъртта му. От българската Гранична полиция заявиха, че няма да коментират случая, защото нямали официална информация от Турция. Не е ясно кой е изтласкал азиатеца - полицаи или доброволци, които патрулират незаконно.

Правозащитната организация Border Monitoring е основана през 2011 г. в Мюнхен. Тя има реализирани проекти както за България, така и за Сърбия, Украйна, Турция, Македония. Това не е първият случай, в който НПО-то съобщава за насилие по границата. През 2014 г. беше постъпил сигнал за пребита от полицeйски служители на българо-турската граница сирийка с четири деца на 10, 17, 22 и 24 години. Тя разказа: "Първоначално полицията поседя с нас, приеха ни и ни казаха, че ще ни отведат в бежанския лагер. Дадоха ни вода и се държаха мило. След това обаче ни върнаха край турската граница и започнаха да ни бият. Дори 10-годишният ми син не беше пощаден; хвърлиха ме на земята, без да ми помогнат да се изправя... те залавят хора от селата и ги връщат." Семейството е настанено в турска болница: майката е със счупен крак, а едното й дете е с пукнато ребро. Случаи на насилие над бежанци са регистрирани и преди, твърдят от Border Monitoring.

Коментари

Още от последните новини