Байрам, който бе сгащен с оръжие и боеприпаси на "Малко Търново", отива на съд

Байрам, който бе сгащен с оръжие и боеприпаси на

Окръжен съд Бургас образува съдебно производство и насрочи съдебно заседание за 25 август на подсъдимия Байрам К. който влезе с боеприпаси през ГКПП Малко Търново в края на март т.г. 

Митничарите намериха оръжие с боеприпаси под предната лява седалка на автомобила - на пода на превозното средство се намирала найлонова торбичка, в която бил поставен  газ – сигнален пистолет марка BLOW – F92  калибър 9ммР.А.К., ведно с пълнител.

В пълнителя на пистолета се намирали 10 броя патрони, калибър 9ммР.А.К., предназначени за стрелба с газ – сигнални оръжия. Под предната дясна седалка на автомобила, се намирала втора найлонова торбичка, съдържаща 35 броя патрони за огнестрелно оръжие, турско заводско произведени, калибър 9ммР, марка MKE. Описаните газ – сигнален пистолет и патрони, предназначени за стрелба с газ – сигнални оръжия, били собственост на подсъдимия. Последният знаел, че описаните газ – сигнален пистолет, патрони, предназначени за стрелба с газ – сигнални оръжия, и патрони за огнестрелно оръжие се намират в управлявания от него автомобил. В изпълнение на служебните си задължения, свидетелите В. Х. и Я. Я. – служители при Митнически пункт Бургас пристъпили към извършване на митническа проверка на подсъдимия и на управлявания от него автомобил.

Преди митническите служители да приближат автомобила, управляван от подсъдимия, последният не предприел каквито и да е действия, свързани с евентуално деклариране или заявяване на пренасяни от него вещи. Св. Я. Я. запитал на турски език подс. БАЙРАМ К дали има нещо за деклариране. На въпроса му било отговорено отрицателно.

На турски език подс. БАЙРАМ К. заявил, че не е знаел, че е било забранено пренасянето на посочените предмети, като посочил, че пистолетът бил ползван от него, защото поради професията си пътувал често и се налагало да носи оръжие заради престъпността. За патроните за огнестрелно оръжие съобщил, че ги носел със себе си като подарък на полицай в Р. Турция.

Според заключението на вещото лице по назначената комплексна съдебно – балистична и дактилоскопна експертиза, газ – сигналния пистолет марка BLOW, ведно с пълнител, е заводски произведен, с налични всички части и механизми на оръжието, които си взаимодействат правилно и че оръжието е технически изправно. Според експертното заключение, 35 броя патрони са предназначени за стрелба с автоматични и полуавтоматични огнестрелни оръжия от същия калибър и представляват боеприпаси по смисъла на ЗОБВВПИ.

Чрез Дирекция МОС – МВР София е била получена информация от Интерпол – Анкара, че подсъдимият няма разрешително за пренасяне на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

При така изяснената фактическа обстановка  Окръжна прокуратура Бургас е повдигнала обвинение на турския гражданин за това, че от обективна и субективна страна е осъществил опит за квалифицирана контрабанда – престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „г“, вр. чл. 18, ал. 1 от НК и чл. 4, ал. 1, предложение второ и ал. 5, предложение второ и предложение трето и чл. 7, ал. 1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ), като опитът е останал недовършен, поради независещи от дееца причини – оръжието и боеприпасите за огнестрелно оръжие били открити при извършена митническа проверка.

За това тежко умишлено престъпление, законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 3г. до 10г., както и „глоба“ от 20 000лв. до 100 000лв., като предметът на контрабандата се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е.

Към настоящия момент подс. Байрам К. е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

 

 

Коментари

Още от последните новини