Бат Петьо Балкантуриста става почетен гражданин на Бургас

Бат Петьо Балкантуриста става почетен гражданин на Бургас - E-Burgas.com

Един от съоснователите на „Балкантурист“  и доайен на туризма Петър Дойчев ще бъде  удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Бургас“. Предложението е на академичен състав на Колеж по туризъм (КТ) към Университет “Проф. д-р Асен Златаров”- Бургас и ще бъде разгледано от комисиите в Общински съвет, преди да бъде гласувано. 

Г-н Петър Дойчев е роден в Бургас на 19. 09. 1924 г. След Немското училище в града, завършва Стопанската академия във Варна. Трудовата му биография в системата на туризма започва още през 1948 г. Г-н Дойчев заема различни оперативни и управленски позиции, като израства от бюфетчик, през администратор и екскурзовод до началник на отдел „Средства за подслон и хранене“ към Комитета по туризъм, сега Министерство на туризма.

Свидетели сме на 70-годишен професионален и творчески път на изтъкнат радетел на туризма в България, специалист, учител, просветител с живот, отдаден на туризма.

Г-н Петър Дойчев има изключителен принос в изграждането, развитието и управлението на операциите на големите туристически комплекси по Българското Черноморие като КК „Слънчев бряг“, „Златни пясъци“, „Албена“, „Св. Константин и Елена“ и др., както и за обучението и подготовката на кадри за туризма в България.
Петър Дойчев е сред инициаторите за построяването на хотелите „Приморец“ и „България“ в град Бургас и за утвърждаването и развитието на Бургас и Южното Черноморие като туристическа дестинация.

Г-н Дойчев е съратник на д-р Ячо Кабаивански, с когото подкрепят с действия идеята в Бургас да се създаде образователна институция на европейско ниво за обучение на кадри за туристическата индустрия.

Идеята прераства в създаването на Институт по международен туризъм (ИМТ) през 1967 г. и Център на усъвършенстване на ръководни кадри в туризма (ЦУРК) в Бургас през 1977 г., в развитието на които г-н Дойчев има изключителен принос чрез логистична и методическа подкрепа.
Като изтъкнат специалист, г-н Дойчев е канен като гост-лектор в престижни европейски училища по туризъм в Швейцария и Италия, автор е на книги и учебни помагала за обучение на кадрите в туризма.

През жизнения си и творчески път г-н Петър Дойчев е удостояван със следните отличия за заслуги за неуморната си и съзидателна работа за развитието на туризма в

България, която не спира и досега, въпреки достолепната му възраст от 93 години, от които 70 години отдадени на туризма в България:
•    Кавалер на ордена „Стара планина“ -1 -ва степен
•    Почетен гражданин на Община Варна, на Община Несебър и на курорта Римини в Италия.

С искрена убеденост сме, че членовете на Общинския съвет на Бургас ще подкрепят предложението за удостояване на г-н Петър Дойчев със званието „Почетен гражданин на Община Бургас“ въз основа на неговите изключителни заслуги за развитие на туризма не само в Бургас, но и в България и за неуморния му устрем за утвърждаване на туристическата кауза на България в бъдещето!

 

Коментари

Още от последните новини