Бърз тест за доказване на Clostridium difficile и неговите токсини

Бърз тест за доказване на Clostridium difficile и неговите токсини - E-Burgas.com
912713_10205906568765782_1777600977_n Clostridium difficile е бактерий, който може да се установи в дебелото черво на човека. Между 5 и 15% от възрастните хора го носят без да имат клинични симптоми. При новородените носителството може да надхвърли 80%. След 2000 г. зачестяват съобщенията за инфекции при възрастните, причинени от Clostridium difficile, които протичат с различно изразена тежест. Срещат се три основни форми: (1) диария, (2) колит и (3) псевдомембранозен колит. Най-леката форма на заболяването е наличието само на диария. Колитът е възпаление на дебелото черво, при което освен диария има съпътстваща коремна болка и увеличени левкоцити в кръвта. Най-сериозната форма на заболяването е псевдомембранозният колит, протичащ с тежък диариен синдром, висока температура, понижено кръвно налягане и недостатъчност на жизнено важни органи. За да причини клинични симптоми, Clostridium difficile трябва да отдели токсини, които водят до увреждане на лигавицата на дебелото черво и увеличено отделяне на секрети. Водещите рискови фактори за развитие на инфекция са предшестващ прием на антибиотици и скорошно проникване на бактерия в човешкия организъм по фекално-орален механизъм. Навлизането на Clostridium difficile в храносмилателната система на пациентите в болнични условия се улеснява от присъствието му в околната среда (по подове, тоалетни чинии, подлоги, ендоскопи) и върху ръцете на медицинския персонал. През последните години се натрупват данни за засягане на по-млади хора, които не са били в болнични заведения и не са употребявали антибиотици. Честотата на инфекциите, причинени от Clostridium difficile, нараства сред групи, считани до скоро за нискорискови: деца и бременни. Лабораторната диагноза на инфекциите, причинени от Clostridium difficile, получи развитие от началото на 21-ви век. От една страна се счита, че за да доведе до клинични симптоми, бактерият трябва да произвежда токсин А и/или токсин В. Във връзка с това се появиха тестове за детекция на тези токсини. От друга страна се установи, че доказването само на токсинообразуване с имунологични методи не е достатъчно чувствителен тест. Ето защо европейските стандарти препоръчват двустъпков подход, който включва доказване на ензима глутаматдехидрогеназа, който се произвежда от Clostridium difficile, и след това търсене на бактериалните токсини. Тези два етапа са обединени от някои производители в един комбиниран тест. Именно такъв се предлага от медицинска лаборатория „ЛИНА“. Лечението на инфекциите, причинени от Clostridium difficile, зависи от тежестта на протичане на заболяването при различните пациенти. Обикновено се прилага антибиотична терапия, към която може да се добавят и други групи медикаменти. В най-тежките случаи се налагат оперативни и други инвазивни интервенции. Пациентите с диария, на които се препоръчва бързия тест за доказване на Clostridium difficile и неговите токсини, са от следните групи:
  • приемали антибиотици през последните 3 месеца, най-вече аминопеницилини, цефалоспорини, клиндамицин и флуорохинолони; използвалите множество антибиотици са с повишен риск за инфекция;
  • на възраст 65 и повече години;
  • с голям брой съпътстващи заболявания;
  • пациенти с потисната имунна система;
  • с оперативни интервенции на храносмилателната система и приемащи медикаменти за намаляване на стомашната киселинност;
  • на продължително лечение в болнични заведения (средно 20 дни); постъпвалите в отделения за интензивни грижи са с повишен риск за инфекция.
За извършване на бързия тест за доказване на Clostridium difficile и неговите токсини е необходима фекална проба. Много важно за получаване на достоверен резултат е незабавното доставяне на материала в лаборатория „ЛИНА“. На пациентите, при които се позитивира теста, е осигурена безплатна консултация с д-р Сашка Михайлова, д.м., която е сертифицирана от авторитетни институции за компетентност по въпросите на инфекциите, причинени от Clostridium difficile.
Коментари

Още от последните новини