Българските полицаи - избрани по ниски критерии и с лоша подготовка

Българските полицаи - избрани по ниски критерии и с лоша подготовка  - E-Burgas.com
Кадър от скандалния видеоклип, в който полицай обижда млади момчета, събрали се на купон

Изискванията да станеш полицай са сериозно занижени, а подготовката на униформени в школите на МВР се е влошила, тези причини изтъкна преподавателят по национална и международна сигурност проф. Николай Радулов за вулгарното поведение на служител на реда към младежи. Държанието му предизвика обществена дискусия след клип, на който се вижда как той обижда момчетата при нощна проверка в квартирата им.

„Не е нормално подобно поведение на полицай, има стандарти които трябва да се спазват. Лошото е,че през последните 10 години, от една страна МВР падна много ниско с рейтинга сред хората, а от друга намаляват изискванията за патрулни полицаи – за да запълнят щатните бройки, назначават хора, които преди 10-20 години никога нямаше да имат достъп до униформа и оръжие.

Проф. Радулов допълни, че лошата начална подготовка също оказва влияние за поведението на униформените. Той припомни, че преди години МВР е имала 4 школи, в които е обучавала служителите си, а на всеки 5 години е опреснявала знанията им.

Психологът Христо Монов заяви, че не бива всички полицаи да бъдат слагани под общ знаменател, защото има и много добри примери, когато служителите на реда помагат на гражданите. Според него обаче непристойното поведение е проекция на случващото се в държавата.

"Проекции на разруха, развала и унищожаване на всичко ценностно – футболистите са чалга звезди, полицаите са селски биачи, а политиците ни са последно качество в Европа”, коментира Монов и допълни, че поведението на младежите показва, че те нямат уважение не само към служителите на реда, но и към всички останали.

Коментари

Още от последните новини