България търси 10 000 програмисти

България търси 10 000 програмисти  - E-Burgas.com

Ученици ще могат да стават програмисти веднага след училище. Това предвижда нова мярка, която трябва да подпомогне IT сектора в битката за кадри, съобщава bTV. В момента системата има нужда от около 10 хиляди души, а от образованието се очаква да ги осигури през следващите четири години.

Само в Eвропа се търсят около 1 милион специалисти. В IT сектора у нас в момента работят повече от 17 хиляди души. Търсят се поне още 10 хиляди специалисти за следващите 4 години.

Средната заплата в сектора расте с около 8% на година. Въпреки това кадрите не достигат. В момента те се обучават основно от неправителствени организации или курсове, организирани от самите софтуерни компании. Сега се включва и държавата.

От 4 години Любомир Славилов разработва компютърни и мобилни игри. По образование е физик, но по време на следването установил, че програмирането му се удава. „Постепенно се пренасочих, ако имаше по-развита наука в България и ако беше по-доходоносна, може би нямаше така да стане”, признава той.

В момента държавното професионално обучение за ученици и възрастни има две пргорами за програмисти, те обаче са на по-ниско ниво. Целта на новата професия  "Приложен програмист" е учениците да са подготвени да започват работа веднага.

Коментари

Още от последните новини