България свободна от класическата чума по свинете

България свободна от класическата чума по свинете - E-Burgas.com

Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) официално призна България като държава, „свободна от класическа чума по свинете“. Това става по време на Генералната сесия на организацията, която се провежда тази седмица в Париж, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Очаква се днес България ще получи здравния сертификат за официално признат статут по време на тържествена церемония на Световната асамблея на делегатите на OIE в Париж.

ОIE е единствената организация, чиито стандарти по здравеопазване на животните са признати като референтни от Световната търговска организация (СТО).

Предоставянето на официален статут, признат от OIE, има голямо значение за икономическото развитие на страната, посочива пред Агенция Монитор Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасността на храните.

През 2016 г. Европейската комисия прие Решение, с което допусна България да търгува с живи прасета в рамките на Европейския съюз, след като преди това имаше повече от 10 годишна забрана, наложена във връзка с контрола на заболяването класическа чума свине.

Коментари

Още от последните новини