България пета по поскъпване на жилища в ЕС

 България пета по поскъпване на жилища в ЕС - E-Burgas.com

България е пета по ръст на цените на жилищата в Европа и 12-та в света с повишение от 8,8% през последното тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на предходната година, сочат данни на Евростат, използвани от консултантската компания Knight Frank за проучване на пазара. Поскъпването спрямо юли-септември е 1,6%. Пред нас по поскъпване в рамките на Общността са само Малта, Литва, Естония и Германия.
Средният ръст на цените на жилищата за всичките включени в анализа 55 пазара се ускорява до 6% на годишна база през последните три месеца на 2016 г. спрямо 4,1% за същия тримесечен период на предходната година, уточнява Investor.bg. Това ни нарежда
сред държавите
със силен ръст
на цените
на имотите. Повечето държави от ЕС са сред пазарите с умерен и слаб ръст на пазарите на жилища от 1 до 5%.
Начело на класацията за периода октомври-декември 2016 г. е Исландия с 14,7% годишно увеличение на цените и 4,1% за тримесечието. Страната оглавява списъка за първи път. На второ място е Нова Зеландия с повишение от съответно 12,7% и 3,2%. Трета е Малта с ръст от 12,4% на годишна база и 4,9% за тримесечието. Топ 10 на най-бързо растящите пазари на жилища в света се допълва от Канада, Турция, Литва, Китай, Естония, Германия и Норвегия.
Украйна остава най-слабият пазар
в света
с годишен спад на цените от 10,2% през последното тримесечие на годината и намаление от 3,1% спрямо предходното. На второ място по поевтиняване е Тайван с понижение от съответно 6,5% и 1,7%, а на трето е Сингапур със съответно 2,6% и 0,8%. Топ 10 на най-слабите пазари се допълва от Кипър, Мароко, Италия, Гърция, Япония, Бразилия и Южна Корея.
Като цяло в повечето страни се отчита или стабилност, или ръстове, въпреки политическата и икономическа несигурност. През тази година се очаква и ускоряване на инфлацията и затягане на паричната политика, което вероятно ще намали разликата между най-силно и най-слабо представящите се пазари, прогнозират експертите.

Коментари

Още от последните новини