България на пет острова

България на пет острова  - E-Burgas.com

Необитаеми острови - четири на брой и един обитаем. Колкото и чудно да е за мнозина, България може да се нарече островна държава, защото има цели пет късчета земя сред морето. Всички те крият своите странни тайни и загадки, легенди за съкровища и истории за крушения и робинзоновци. 

Свети Иван, Свети Тома, Света Анастасия, Свети Петър, Свети Кирик и Юлита. До един носят имена на светци и това не е случайно.

Според проф. Казимир Попконстантинов светците са закрилници на островите, чиято мисия е да спасяват крушенци, да дават надежда и упование. Хората през годините са им дали и свои имена - Острова на птиците, Змийския остров, Острова с кактусите, пише "Труд".

Най-големият от петте острова на България е Свети Иван. На него е построен сонарен фар, който подава звукови сигнали и заедно с фара на нос Емине показва пътя на плавателните съдове към Бургаския залив. Свети Иван има уникална история, а преди шест години той разкри тайната си.

На острова се случи истинско чудо. Проф. Попконстантинов и н.с. Цоня Дражева, която за съжаление вече не е между живите, намериха в древна църква в едноименния манастир реликварий с мощи на свети Йоан Кръстител. Мощите днес са изложени за поклонение в храма "Св. Св. Кирил и Методий" в Созопол.

На Свети Иван и близкия Свети Петър има над 70 вида птици, предимно чайки.

Наричат Свети Петър още Острова на птиците. Името е красиво, по-страшно е това на Свети Тома - Змийския остров, заради множеството сиви водни змии, които го обитават. Разположен е северно от устието на река Ропотамо на площ от 12 декара. Колекционери на кактуси например не се плашат от змиите и го атакуват от всички страни. Защото е пълен с диворастящи кактуси. Те са засадени през 1933 г. от цар Борис III, донесени от ботаническата градина в Братислава.

Единственият обитаем остров в морето ни е Света Анастасия. Прекрасно е, че стана туристическа атракция, защото имаше мрачна слава на остров затвор.

На острова се намира манастирът "Света Анастасия". Сега има хотелски комплекс и заведения, които работят през топлите месеци. Туристите обожават 40-минутното пътешествие с катамаран до Света Анастасия и престоят там се смята за най-романтичното нещо през лятото. Младоженци напират за сватби там, деца и възрастни искат да получат "тапии за робинзоновци", щом стъпят на стръмния му бряг.

И последният пети остров е полуобитаем. Свети Кирик и Юлита е 80 дка. През 1927 година тук е имало рибарско училище - не само за мъже, а и за жени. Подготвяло е кадри за риболовната ни промишленост, както и моряци. До 2005 г. на острова има военноморска база на Българския военноморски флот. Това е и причината доскоро островът да бъде забранена военна територия.

Мощите на св. Йоан Кръстител, птиците, кактусите, а защо не и тайнството на необитаемостта, са съкровища, които всеки турист мечтае да види и докосне, и да преживее приключението, че е бил на такова място. И петте острова естествено се свързват с легенди за заровени съкровища. 

Света Анастасия например - с предание за тайни подземия, съществуващи от древни времена. Досега обаче такива не са открити. Въпреки че преди десетина години цялата морска администрация беше вдигната на крак. Морето изхвърлило бутилка с бележка от молещ за помощ човек. Той съобщавал, че е затворен в пещера в подземие на острова от яки момчета с дебели вратове, които го измъчват и изнудват за пари.

Тогава островът беше претърсван сантиметър по сантиметър, но нищо не бе открито. Досега морските се питат дали е било шега или истина.

Коментари

Още от последните новини