България и Гърция с еднакви цени за ранно море

България и Гърция с еднакви цени за ранно море - E-Burgas.com

25 евро на ден за човек със закуска и вечеря

Сходни ценови пакети за море през юни и началото на юли 2016 предлагат хотелиери в България и Гърция, показва проучване на “Труд”. Допитване до туроператори по критерий нощувка за един възрастен със закуска и вечеря в двойна стая на база 3-звезден хотел в близост до морския бряг за посочения период във водещи курорти в двете страни показва средна цена от 25 евро. Разликите - в България повечето оферти са на база all inclusive - т.е. закуска, обяд и вечеря, напитки и алкохол, а в Гърция за тази сума на места са all inclusive, на други полупансион - т.е. закуска, вечеря и напитки.

Най-търсени пакети за ранно море в Гърция са местата около полуостров Халкидики, курорта Паралия, островите Тасос, Самотраки, Крит, Родос, Корфу, Закинтос, Евия, Санторини. У нас най-вече заради по-ниската температура на водата през юни и началото на юли интересът е повече към Южното Черноморие - Созопол, Приморско, Ахтопол, Китен, Лозенец, Синеморец.

За разлика от България, където за шезлонг и чадър на плажа по тези места трябва да плащаш сериозни суми, особено в активния сезон, в Гърция голяма част от офертите на хотелите, които разглеждаме, включват безплатно място на сянка на плажа за клиенти на хотела, свързано със задължителна консумация, в повечето случаи на кафе и безалкохолно с минимален ценови старт от 1,5-2 евро.

Близо 1,5 млн. българи са пътували в Гърция през 2015 г., но не е ясно колко от тях са били с цел туризъм и колко от тези пътувания не са осъществени от едни и същи хора няколко пъти през годината, уточняват от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Оттам отчитат, че повече българи са пътували към южната ни съседка и през април 2016-а в сравнение със същия месец на миналата година. От АБТТА отчитат сериозен отлив на родни туристи в посока Турция в рамките на 30-40% през април и първата половина на май най-вече заради несигурната политическа обстановка в страната. За сметка на това турските пакети за ранно море по критерия, който сравняваме, са с до 20% по-евтини от предложенията в България и Гърция.

Двете страни в борба за руски туристи

Руските туристи имат голям избор на дестинации за лятна почивка както в чужбина, така и в Русия тази година. Гърция би могла да се превърне в най-популярната дестинация в чужбина за руснаците. Също така сред лидерите на пазара ще бъде и България, която е намалила цените на визите за туристи от Русия и е отменила визите за деца. Това заяви ръководителят на Федералната агенция по туризъм към Министерството на културата на Русия (Ростуризм) Олег Сафонов, цитиран от “Турпром”. По думите му още отсега някои държави се готвят да посрещнат руските туристи. Испания например ще намали цените на визите за руснаци, ще въведе безвизово пътуване за деца и ще опрости самия процес на издаване на визи.

Източник: "Труд"

Коментари

Още от последните новини