Българите масово вярват във врачки, извънземни и конспирации

Българите масово вярват във врачки, извънземни и конспирации - E-Burgas.com

Теориите за ХААРП и Кемтрейлс все още са сравнително непознати у нас

40% от българите вярват, че съществува тайно общество, което управлява света. 75% от българите пък вярват в пророческите способности на Ванга. Това е установило ново социологическо допитване на изследователски център "Тренд" за в. "24 часа". 

29% от българите вярват в съществуването на извънземни, а 14%, че извънземни живеят сред хората. 19% пък са на мнение, че хората са установявали контакт с извънземни.

Прави впечатление, че и най-младите (18-29 г.) в голям дял (63%) вярват в способностите на Ванга. 63% от българите вярват и в съществуването на хора със свръхестествени способности и съответно малко над две трети в съществуването на хора, които имат способности да предвиждат бъдещето. Малко над половината от българите смятат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности. Разполовено е мнението на българите по отношение на вярата в магии.

40% от българите вярват в съществуването на тайно общество, което управлява света. Малко под половината от хората с висше образование споделят това виждане. Бяха тествани нагласите по отношение и на друга конспирация, а именно дали има изкуствено създаване на болести с цел продажба на нови лекарства - 66% посочват, че вярват в това.

По отношение на въпросите свързани с Кемтрейлс и ХААРП (кемтрейлс е вярването, че американското правителство разпръсква в небето разни химически и биологични агенти с неизвестна цел, а ХААРП се вярва, че е тайнствен проект на американските военни за "разбутване" на климата) данните показват високи дялове на непознаване на темата - над 50%. Видно е, че за българите тези въпроси са по-далечни и нямат изградено мнение.

Коментари

Още от последните новини