Българин със съмнения за ебола

Българин със съмнения за ебола - E-Burgas.com

fb_dbdd71c466ce45c62918eacb25708217

Зрител на Нова телевизия сигнализирал за мъж със съмнения за ебола, приет в столична болница "Токуда". Пациентът, който проявява симптомите на вируса, е бил в африканската държава Сиера Леоне, разказва зрителят. От болницата, пациентът веднага е транспортиран във ВМА.  Свидетелят разказа пред Нова, че когато е водил майка си на лекар  е видял този мъж пред кабинетите в  болницата, силно кашлял и бил отпаднал. Лекарите се суетили около него. Към четири и половина следобед мъжът бил изнесен с носилка и транспортиран до ВМА. Там бил  вкаран в инфекциозното отделение в излоатор.

Взети са кръвни проби веднага. Но резултатът ще бъде ясен утре в ранните часове.

Докторите-специалисти смятат, че това може да е фалшива тревога и да се окаже, че пациентът е заразен с малария.

От Министерството на здравеопазването (МЗ) заявиха, че при тях е постъпила информация от болница "Токуда" за български гражданин с грипоподобни симптоми, който в последния месец е пребивавал в Сиера Леоне.

"Пациентът е прегледан и преценен като случай, подлежащ на клинично наблюдение и допълнително лабораторни изследвания. Поставен е в режим на изолация във Военномедицинска академия (ВМА). Съобразно приетите протоколи за действие, препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), здравните власти и СРЗИ са предприели необходимите действия по установяване и изолиране на лицата, които са били в контакт с пациента", пише в съобщение на сайта на МЗ.

Коментари

Още от последните новини