Българи в чужбина протестират срещу орязаното право на вот

Българи в чужбина протестират срещу орязаното право на вот - E-Burgas.com

Българи, живеещи в чужбина, се обявиха срещу ограничаването на изборните ми права с приетите миналата седмица в парламентарната правна комисия промени в Изборния кодекс. Новите текстове предвиждат гласуване само в дипломатическите и консулските представителства на България в чужбина, докато в момента вотът можеше да се дава и извън тези мисии при наличие на поне 40 заявления за гласуване.

"Промените в Избирателния кодекс обслужват само оста ГЕРБ–БСП–ДПС-ПФ. В това Народно събрание има минимална опозиция, когато стане дума за заграбване на власт. Малкото гласове на разума са заглушени от многобройния хор на глупостта", заявиха българи, живеещи в Белгия, в разпространена до медиите позиция.

В събота те се събраха с лозунги на флашмоб пред сградата на постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел, за да изразят недоволството си от законовите поправки. Протест имаше и от живеещи в Лондон българия, които се събраха пред посолството на страната ни там
 
Промените сложиха край на илюзията, че народните избраници не работят само и единствено за собствения си политически интерес, заявиха събралите си, които призоваха президента да наложи вето върху корекциите, ако те бъдат окончателно приети от Народното събрание.

mediapool.bg

Коментари

Още от последните новини