Баскетболният "Черноморец" пред фалит

Баскетболният

Бургаският баскетболен отбор Черноморец е пред реална опасност да прекрати своето съществуване заради сериозни финансови затруднения. Това съобщават с писмо до медиите от Управителния съвет на клуба. Освен че за първи път в над 70-годишната си история има вероятност клуба да не стартира сезона с мъжки отбор, има и сериозна опасност цялата школа на клуба също да няма къде да тренира. Това са деца, избрали точно БК Черноморец и неговите треньори, и при невъзможност да тренират в града, най-вероятно ще бъдат загубени за този спорт.

Причините са много, но най-важните от тях са: предходните две ръководства, натрупали финансови дългове и породили сериозно недоверие от обществото и спонсорите, промяна на наредбата за подпомагане на спортни клубове в Община Бургас, ощетяваща баскетбола, липсата на адекватен Закон за спорта, пише още в писмото. Новото ръководство на БК Черноморец встъпи в длъжност преди 6 месеца.

"С общи усилия правим и невъзможното да съхраним баскетболната история на Бургас. Успяхме да осигурим финансиране през последната половин година благодарение на дребни дарения от бивши състезатели, приятели и жестове от малки фирми, но за съжаление не получихме никакво финансиране от Община Бургас", каза Пламен Янев, член на УС на клуба.

"През тези повече от 6 месеца, отчаяно търсихме възможности за спасяването на клуба. Пред Община Бургас бяха представени съвсем реални варианти за оздравяването на БК "Черноморец". Сумата, която е необходима е по-малка от траншовете, осигурявани на предишните ръководства - последните 2 години близо 360 хиляди лева, довели клуба до фалит", добави Янев.

"Обръщаме се към Община Бургас, Пристанище-Бургас и всички фирми от Бургас със зов да се помогне на клуба в този преходен период и да се даде възможност и време за адаптация към новите финансови условия и да продължим традицията и историята. В случай, че до 1 септември не бъде намерен вариант за това ще бъде свикано Общо събрание на клуба, на което да се обсъди неговото бъдещо съществуване", пише в писмото на клуба./ Sportal.bg

Коментари

Още от последните новини