Багери изравниха със земята Немската болница за часове (снимки)

Багери изравниха със земята Немската болница за часове (снимки)  - E-Burgas.com

Камиони изнасят строителните отпадъци, след което стартира изграждането на новата библиотека

Старата сграда на Немската болница (известна още като Немското училище) вече е в историята. Багери изравниха до кота нула буквално за часове, след като същинското събаряне започна в петък, а от вчера камиони вече изнасят строителните отпадъци от обекта. 

На мястото на съборената сграда в съвсем скоро време ще започне строителството на нова модерна сграда, която ще събере на едно място четирите пръснати звена на Регионалната библиотека. 

Новата библиотека ще събере 600 хиляди български и чужди тома под един покрив. В сградата ще се помещават всички видове отдели, включително и голям детски отдел. На две места ще има сгради за експозиции като музей за съвременно изкуство. Ще има много ателиета и споделени пространства с безплатен интернет. Част от помещенията ще могат да бъдат ползвани като лекционни и кино зали, лаборатории, а бургаските автори ще могат да презентират новите си творби. Ще бъде изградено кафе и място за хранене, което ще позволи на посетителите да използват за по-дълго време сградата. 

Ще бъде изграден и подземен паркинг, който ще побира автомобилите на служителите и посетителите. Подготвя се и цялостна реконструкция на четирите прилежащи улици - "Асен Златаров", "Кирил и Методий", "Оборище" и "Средна гора" с нов асфалт, бордюри, тротоари и осветление.

Проектът се реализира чрез комбиниране на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014- 2020 и  средства от бюджета на община Бургас.

Галерия
Коментари

Още от последните новини