Айтос става по-чист за 181 хил. евро

Айтос става по-чист за 181 хил. евро  - E-Burgas.com

През март т.г. започна изпълнението на съвместен проект на Община Айтос и Специалната администрация на провинция Одрин, Турция - „Обединени трансгранични инициативи за опазване на околната среда в региона на България – Турция“. Като партньори Айтос и Одрин кандидатстваха и спечелиха финансиране за реализиране на две проектни предложения на обща стойност 357 732.85 Евро по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция. Бюджетът за община Айтос е 181 969,63 евро безвъзмездно финансиране.

Финансирането се поделя между партньорите за изпълнение на двата проекта, стана ясно на пресконференция в град Одрин на 7 август т.г., на която екипите на двете страни представиха намарения за укрепване на капацитета за трансгранично сътрудничество в областта на опазване на природата и устойчивия туризъм.

Ще припомним, че на 15 февруари т.г. кметът Васил Едрев сложи подпис под споразумение за партньорство със Специализираната администрация на провинция Одрин за съвместен проект по Програма за трансгранично сътрудничество. Успоредно с преговорите по споразумението започна и подготовката на проектите, с който двете страни да кандидатстват за финансиране по Програмата.

За да представят двете страни проектите си, на 10 март т.г. в Айтос гостува делегация на Специализираната областна администрация на провинция Одрин, водена от Генералния секретар Алятин Ур. Айтос представи проект "Закупуване на техника и оборудване за възстановяване, поддържане и опазване на  зелената инфраструктура и зелени площи на територията на град Айтос, за разделно събиране на образувания зелен отпадък и подготовката му за извозване до компостираща инсталация". Двата проекта по приоритетна ос "Околна среда" бяха внесени на 16 март.т.г. и категорично одобрени за финансиране при много прецизната селекция на стотици проектни предложения от двете страни.

На първата пресконференция по проекта в Одрин присъстваха кметът на Община Айтос Васил Едрев и Генералният секретар на Специализираната областна администрация на провинция Одрин Алятин Ур. Те дадоха положителна оценка за съвместната разработка и за работата на двата екипа по Програмата. Кметът Васил Едрев благодари на двете администрации за положените усилия за изготвянето на качествен проект. "Проектът може би нямаше да се случи, ако не беше техния професионализъм. Това е началото на пътя който трябва да извървим. По този проект, Община Айтос ще закупи техника и оборудване за възстановяване, поддържане и опазване на  зелената инфраструктура и зелени площи на територията на град Айтос. Една от целите ни е разделното събиране на образувания зелен отпадък и подготовката му за извозване до компостираща инсталация. Оборудването, което ще бъде закупено е парков трактор, моторна пръскачка, моторна прътова кастрачка, специализиран моторен трион, автовишка и контейнери за зелени отпадъци.  Ще бъде изградено място за събиране на зелените отпадъци, които след съответната обработка ще бъдат използвани за торене. Задачата ни е да създадем по-добра екологична среда за децата и гражданите на Айтос" каза още кметът.

Генералният секретар заяви, че това е един от важните проекти за администрацията на провинция Одрин. Той специално подчерта желанието на институцията да работи с Община Айтос по Програмата за трансгранично сътрудничество и през следващата година по други теми и проекти. "В лицето на Община Айтос намерихме коректен партньор, с който се работи много добре", каза още ръководителят на проекта от турска страна. 

Контейнери за зелени отпадъци, закупени по проекта ще бъдат разположени в Лесопарка, градската градина и в училищата в Айтос. Общината ще предоставя услуга на гражданите за събиране на големи количества зелени отпадъци пред жилищните им сгради и междублокови пространства. Доставеното при реализацията на проекта оборудване ще се използва от квалифициран персонал към звеното по чистота и озеленяване за качествено и ефективно изпълнение на технологичните операции по поддържане зелените площи на територията на общината, разделното събиране и складирането на получения зелен отпадък. Финансирането по Програмата покрива 100 % от разходите за изпълнение на проекта. Няма изискване за съфинансиране, научи още НП.

"Мисля, че взаимно се доказахме като добри партньори. Затова, очакваме програмата отново да бъде отворена, за да кандидатстваме с общи проекти. Имаме и общи идеи за бъдеща съвместна работа", каза в заключение градоначалникът пред турските и българските медии в Одрин.

По проекта ще бъде организиран двудневен работен семинар с участници от двете страни, а на финала - в Айтос ще бъде организирано събитие  «Нека да почистим заедно града ни!».

Коментари

Още от последните новини