Автоджамбазите се развилняха през януари: Задигнаха 165 коли, луксозните носят откуп, средния клас отива за скрап

Автоджамбазите се развилняха през януари: Задигнаха 165 коли, луксозните носят откуп, средния клас отива за скрап - E-Burgas.com
Архив novini.bg

МВР е намерило само 9 от 165 откраднати коли, които са изчезнали през януари в страната. Това сочат последните данни на вътрешното министерство, според които успехът при разкриването на тези престъпления е малко над 5%.

"Краде се всичко, за което има пазар. Луксозни коли се крадат за откуп. Средният клас автомобили се задигат, за да се разфасоват, а най-евтините направо се продават за скрап.

Забелязва се, че много крадци идват на територията на столицата, за да отмъкват коли, които след това препродават. Работим и с други дирекции на полицията и така ги залавяме. Ние правим операции от много време и те дават резултат. Голямо влияние има именно добрата комуникация със съседните дирекции. Това оказа силно влияние и на оперативната обстановка", обясняват от столичната полиция за в. "Монитор".

Според експертите повечето от колите се разглобяват минути след като са били откраднати.

Това става в гаражи в покрайнините на столицата, а още същия ден авточастите заминават в скривалища или по морги.

Причината за бързата работа на крадците е, че докато автомобилът бъде обявен за откраднат и работата по разкриването му е започнала, те вече ще са го разпродали на части.

Това е и един от факторите, които влияят за ниската разкриваемост на тези престъпления. Често полицаите просто няма какво да намерят./ fakti.bg

Коментари

Още от последните новини