Аварийно укрепват Трафик кулата, основите били подкопани (снимки)

Аварийно укрепват Трафик кулата, основите били подкопани (снимки)  - E-Burgas.com

Аварийно укрепване на пристана и вътрешния откос на отрезна дъга, прилежащи на Трафик кулата (Бреговия център) се извършва в момента на територията на Пристанище Бургас. Още миналата година стана ясно, че пристана се нуждае от спешен ремонт, тъй като може да стане причина за подкопаване на основите на сградата и нарушаване на устойчивостта й. Ремонтните дейности се извършват след обществена поръчка с поръчител Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура".

Пристанът за швартоване на лодки е изграден в откоса на оградната дига от скални блокове на насипното равнище на първо корабно място на терминал „Бургас – Изток -1“, част от Пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас. Оградната дига огражда източната страна на входа към акваторията на терминала и на нея е монтиран входният фар на пристанището – „Зелен фар“.

От северната страна по дължината на откоса – откъм акваторията, е изграден пристан за приставане и обслужване на лодки, извършващи спомагателни дейности при маневрирането на плавателни съдове в акваторията на терминала. Пристанът е с дължина около 30 метра и е изграден от скални блокове 500-1500 кг защитна бронировка и стоманобетонна плоча.

В момента между Морския център (Магазия 1) и Морска гара има струпано огромно количество камъни, които се извозват и се потапят с кран в морето под Трафик кулата. Бронировката на кея там е разрушена в следствие на морските вълни и целта на скалната маса е да я укрепи. 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини