Атентаторът имал двама съучастници, избягали в Турция

Атентаторът имал двама съучастници, избягали в Турция - E-Burgas.com

Атентаторът от бургаското летище не е имал един, а двама съучастници, твърди руското издание МигНюз. При тази версия разпределението на ролите в групата е било следното – един от тях е трябвало да извърши атентата, присъединявайки се към израелските туристи, вторият е бил нещо като дубльор, той е трябвало да се включи, ако в последния момент нещо се обърка с терорист №1. А задачата на третия е била да застреля първия и втория, в случай че те бъдат арестувани от полицията или в последния момент се усъмнят в правилността на решението си и размислят. При това е трябвало така да го направи, че взривното устройство в раницата да се задейства.

След атентата, в който загинаха 7 души, терористите са избягали в Турция, съобщава “Независимая газета”. Според изданието, което се позовава на израелски медии, атентаторът и съучастниците му са членове на терористична клетка на “Хизбулла”.

Електронното издание ”Оупън Демокраси” пък коментира, че стратегическият избор на България я е направил уязвима за терористични нападения.

Моделът на събитията е депресиращо познат, коментира пред изданието анализаторът Джон О’Бренан.

Група израелски туристи стават мишена за нападение на екстремистка групировка. Атентаторът се самовзривява с 3 кг тротилов еквивален и успява да убие петима израелци и шофьора на автобуса. Израелските лидери, предсказуемо, бързо обвиняват “Хизбулла” и иранските им поръчители. Но това, което прави това нападение различно е, че не е извършено в Близкия Изток, а в България – страна-членка на Европейския съюз, пише още "ОупънДемокраси". Според изданието е имало поне няколко индикатора, че България може да стане мишена за подобен удар.

В действителност коментатори предупреждават от години за уязвимостта на курортите по Черно море за такива нападения от джихадисти или спонсорирани от държави терористични групировки.

 Има две основни причини за това. Първата е, че израелските граждани отдавна харесват българските морски курорти. Втората е, че България е член на НАТО от 2004 г. и има близки отношения във външната политика със САЩ.

Коментари

Още от последните новини