Археолози разкриват Града от джунглата край Ропотамо

Археолози разкриват Града от джунглата край Ропотамо  - E-Burgas.com
снимка: deryabino.ru

Близо месец продължават вече археологическите разкопки на крепостта Фармакида край Приморско, съобщи радио Бургас. Това е вторият етап от проучванията там. Предполага се, че в "града от джунглата" при устието на Ропотамо е имало тържище. Засега крепостта  се датира от 2 - 1 в. пр. н.е. и се определя като античния предшественик на Приморско. При първия етап от разкопките миналата година бяха открити много бронзови и няколко сребърни монети, местна и вносна керамика.

В момента близо 20 души на ден работят на археологическия обект, проучват се над 100 кв. м площ,  а резултатите са обнадеждаващи, съобщи директорът на Исторически музей в Приморско и ръководител на разкопките Даниел Пантов пред радиото.

"Успяхме да открием северната крепостна стена - част от нея - двадесет метра, изключително интересна, запазена до метър, което ни дава информация за обекта и неговото съществуване във времето."  

Община Приморско е поела финансирането на проучванията, като разкопките ще са на стойност близо 50 хил. лева. Проучванията на крепостта ще продължат до края на юни, ако се налагат довършителни дейности такива ще има през септември. Археолозите подготвят и книга, в която ще опишат резултата от своя труд и изводите си за живота по поречието на Ропотамо. Предвижда се през тази година да бъде създаден и проект за консервиране на крепостта.

Коментари

Още от последните новини