Археолози правят нови проучвания на потънало селище край Китен

Археолози правят нови проучвания на потънало селище край Китен - E-Burgas.com

Нови проучвания на потъналото селище край Китен са извършени по време на мащабната експедиция Black sea M.A.P., която се проведе в Черно море. Това разказа за e-Burgas.com д-р Калин Димитров, директор на Центъра по подводна археология в Созопол.  Д-р Димитров бе сред участниците в 11-тата Кръгла маса „ Музеите в Бургаска област – възможности и перспективи”, организирана в Ахтопол от сдружение „Черноморска Странджа“.

Потъналото селище край Китен е открито по време на проучвания на Центъра за подводна археология в Созопол през осемдесетте години, по време на изследвания на потънали кораби. Тогава са намерени следи от праистория.  Изучавано е през 1986 -1987 година и после отново през 1989 година, по време на строителството на вълнолома.

„Всъщност това са най-мащабните подводни разкопки на селище, реализирани в България изобщо. От него има огромно количество находки от втора и трета фаза на ранната бронзова епоха. Много от тях са изложени в експозицията, която поддържаме в Китен. Има предмети и в музея в Созопол, а също и на други места„ , коментира д-р Димитров.

 „Последният археологически сондаж е направен в морето пред селището. Освен разкопки, там са превени многобройни геофизични проучвания. За да се изясни къде точно лежи това селище, как е разположено. Реконструкцията на палео ландшафта, която е направена в резултат на тези проучвания показва, че река Караагач е правела един меандър в залива. Селището се е намирало на левия бряг на реката, недалеч от морето, но по-навътре в сушата“, обясни специалиста.

„Целта на сондажа, който сега направихме, беше да се събере ядка от времето на селището, от която да се види точно при какво ниво на морето е съществувало то. Защото това е въпрос, който се дебатира в някаква степен. Това е целта на сондажа. Аз мисля, че той стана много добър и от него трябва да излезе резултат, който аз все още не съм виждал“, сподели очаквания си д-р Калин Димитров.

Автор Татяна БАЙКУШЕВА

Коментари

Още от последните новини