Арх. Васил Г. Дончев: Конкурсът за паметника на Коджакафалията бе прекратен правилно

Арх. Васил Г. Дончев: Конкурсът за паметника на Коджакафалията бе прекратен правилно - E-Burgas.com

Убеден съм, че Бургас рано или късно ще възстанови оригиналния паметник на своя благодетел

Община Бургас няма да подпише договор с фирмата, спечелила конкурса за изграждане на паметник на Бащата на Бургас Александър Георгиев-Коджакафалията. Това стана реши кмета Димитър Николов, който се съобрази с писмото на художници и архитекти в Бургас, които останаха недоволни от избора на изпълнител на проекта. Според тях въпросният проект влиза в противерия със заданието, като не са спазени куп изисквания.

Потърсихме за мнение Арх. Васил Г. Дончев, който е един от подписалите се във въпросното писмо;

 

Арх. Дончев, какво е мнението ви за предложения проект на ДЗЗД "Александър Георгиев Коджакафалията-2016"? 

В разпратеното отворено писмо от граждани, ангажирани с проекта, част от които съм и аз, са изброени подробно немалкото противоречия в първопремирания проект спрямо проектното задание. Основни са три пункта: 

1/ Предлаганото нарязване на единствените запазени части от разрушения едно време паметник, които по задание трябваше да бъдат използвани при градежа на репликата е кощунствено отношение към едни от малкото материални следи, останали от живота на великия бургаски благодетел.
2/ Предлаганото от ДЗЗД "Александър Георгиев Коджакафалията-2016"? апликиране на релеф на паметника е авторова интерпретация, нямаща нищо общо нито с оригиналния паметник, на който се прави реплика, нито с волята на Коджакафалията (силно вярващ православен) за скромен християнски паметник, изразена в завещанието му и изпълнена от двама уважавани бургаски юристи, посочени от самия него преди около 100 години.
3/ В първопремирания проект не е решен проблема с вписването в околната среда, като паметникът е разположен директно на тротоарната настилка, влизайки отново в остро противоречие с проектното задание.

Защо комисията се е спряла именно на този вариант? 

След предлагането на едно до голяма степен издържано проектно задание, по което беше обявена обществената поръчка, буди недоумение решението на комисията за класиране, при което първопремиран е  проектът с най-остри противоречия спрямо подробните предварителни изисквания.

Одобрявате ли решението на кмета Димитър Николов да прекрати процедурата за изграждането на паметника? 

Одобрявам това решение, което беше единствено правилното в ситуацията, в която предстоеше унищожаването на последните оцелели фрагменти от оригиналния паметник.

Кога най-рано според вас може да бъде обявен нов конкурс? 

Това е решение, което е изцяло в компетенциите на Общината. Въпреки провала на тази процедура, налице са всички предпоставки за повторното и обявяване в най-близко бъдеще. 

Какво развитие оттук нататък би било най-добро за бургазлии?

Независимо кога и дали Общината обяви нова обществена поръчка по темата, съм убеден, че град Бургас рано или късно ще възстанови оригиналния паметник на своя благодетел. Това ще се случи по един или друг начин, при всички положения с широкото участие на бургаската общественост.
 

Коментари

Още от последните новини