Ани Петрова показва в Бургас колекция фотоси на български артисти, поети, писатели и художници

Ани Петрова показва в Бургас колекция фотоси  на български артисти, поети, писатели и художници - E-Burgas.com

Експозицията част от Порт Прим Арт Фест ще бъде официално открита на 10 октомври в Експо център "Флора"

В 18:00 часа на 10 октомври в Експо център "Флора" ще бъде открита фотоизложба, събрала на едно място именити български творци. Черно-белите снимки, запечатали обичани родни артисти, поети, писатели, музиканти и художници са дело на Ани Петрова. С тях я среща творческият ѝ път - 20 години е фоторепортер в "Новинар". За този период, тя събира огромен архив кадри на големите арт дейци на България, които намират своя път към хората под формата на изложба. Тя ще бъде показана за първи път именно на Порт Прим Арт Фест – фестивалът на изкуствата на Бургас с инициатор и организатор Гранд Хотел и СПА Приморец.

Експозицията е продължение на предходна изложба на Ани Петрова - „Художникът в кадър“. Ексклузивно за Порт Прим Арт Фест, тя надгражда тази експозиция и добавя към нея ценни архивни кадри, които публиката със сигурност ще оцени. Премиерно ще бъдат показани избрани 37 фотоса, събрали родния арт елит. От тях, надничат имена като патрона на Порт Прим Арт Фест за 2018г. вечно усмихнатата актриса Татяна Лолова, популярни и обичани бургазлии като Георги Калоянчев, Христо Фотев, Георги Баев и много други любимци, оставили следите си в българската културна история. След официалното си откриване, изложбата на Ани Петрова ще очаква своите посетители всеки ден до 13 октомври (събота) включително.

За Ани Петрова всичко започва с рисуването. Като малка, изобразява себе си на белия лист. Още тогава, обича да работи с образи. След като завършва гимназия, среща своя приятелка завършила фотография. Въпреки, че дотогава не е хващала фотоапарат, Ани решава, че това е и нейното призвание. Започва работа като фотограф на свободна практика. Снима за различни организации в Плевен и София. Освен за "Новинар", работи като фоторепортер и за в-к "Поглед". Днес, е част от екипа на БНР (където  също снима и така дава лица на гласовете на Националното радио – но това е една друга история). Смята, че не си пазим историята - и има популярни личности от близкото минало, за които фотографски архив буквално липсва. Зад гърба си има многобройни участия в общи изложби - и немалко самостоятелни такива. През 2011г. Ани е отличена с наградата за фотожурналистика "Черноризец Храбър". Част е от управителния съвет на Асоциацията на професионалните фотографи (АПФ). Смята, че хората и организациите, които подкрепят изкуството са важни и ценни. В този смисъл, не пести суперлативи за организатора на Порт Прим Арт Фест 2018.

Обича да снима лица, емоции, хората на изкуството. Не снима сватби, защото не знае дали "спойката" ще се получи. Докато работи, говори с хората. Предразполага ги и скъсява дистанцията, отпуска ги. Като репортер и се е случвало да има само пет минути, за да  улови идеален кадър. Казва, че много лесно се работи с актьори - защото знаят как да позират и да се държат пред обектива. "Днес попаднах на едни снимки, които много си обичам - на Наум Шопов от "Театър зад канала". Той е такава вселена, че смятам, че ще е лошо, ако не му направиш хубави кадри. По повод интервю на Мартин Карбовски, имах възможността да снимам и Петър Слабаков през 2005г в къщата му в село Бериево. Това са срещи, които много зареждат" - разказва Ани. С голямо удоволствие снима и концерти. Сред любимите и сцени за изява е джаз фестивалът в Банско, който снима през последните 6 години. "Чудесно е, когато има концертни и събития, на които можеш да снимаш през цялото време, а не само през първите десет минути. Това дава възможност да уловиш страхотни кадри и емоции“ – споделя тя.

Очаква с фотографско нетърпение и Лени Кравиц. Има си мнение и позиция за всичко и я споделя прямо и ясно. Не прави компромиси със себе си, а е човек, който има ясна представа кой е и какво иска. Разговаря - и се смее - със същата лекота, с която натиска спусъка на фотоапарата, за да запечата поредния ценен кадър. Хората на изкуството не допускат лесно външни субекти в своя свят - но за Ани, правят изключение. Може би, защото тя е една от тях. Вижте през нейния обектив - цяла плеяда български творци, впечатани в паметта на историята на изкуството у нас – на 10 октомври от 18 часа в Експо център „Флора“, Бургас.

Премиерната фотоизложба е част от селекцията ценни събития, което Порт Прим Арт Фест ще предложи на бургазлии и гостите на града в дните от 8 до 13 октомври. Художественият директор на фестивала художникът Стефан Божков е включил в програмата на Порт Прим Арт Фест и театрална постановка, музикален спектакъл, картинни изложби, литературни четения и представяния, филмови прожекции, винена дегустация. Инициатор, организатор и спонсор на фестивала на изкуствата е Гранд Хотел и СПА Приморец, с любезното съдействие на община Бургас.

Изложбата фотоси на Ани Петрова, съвпада с друго събитие от календара на Порт Прим Арт Фест. На същото място – Експо център „Флора“, в същите ден и час – 10 октомври от 18:15 часа, публиката ще може да види и прожекция на селекция късометражни ленти от цял свят с куратор Георги Кръстев.

 

Коментари

Още от последните новини