Ани - момичето, което превърна танца във философия

 Ани - момичето, което превърна танца във философия - E-Burgas.com

Тя се казва Ани Апостолова. За нея смело можем да кажем, че тя и танцът са едно цяло, неразривно са свързани. Превърнала е танца в начин на живот, в начин на мислене, във философия. Умее да обединява около себе си все млади, надъхани момичета и момчета. Да им разкрива  магията на танца. 

Всичко започва през 2007 година. Тогава Ани започва да се занимава с хип-хоп танци. Заедно със своя приятелка осъзнават, че това е тяхното призвание. Отварят зала в Стара Загора. Всъщност тя е от там. Та в недалечната 2007-ма събират млади хора, с които създават един отбор. „Създадохме едно семейство, с което бяхме в добро и лошо.”-спомня си онези години Ани. 
Започват репетициите, ден и нощ, защото всички в групата имат една цел, а тя е да влязат в танцовата среда. И успяват. „Започнахме да се явяваме на състезания, като два пъти станахме Национални шампиони на България в категория "Формация", направихме собствен спектакъл, представихме България на Световното първенство в Германия, но най-важни за мен остават всичките емоции, които тези хора споделиха с нас. „
По стечение обстоятелствата обаче Ани се мести в Бургас. Първото което прави, разбира се, че е танцова група. „Беше много трудно! Всяко начало е трудно! Нов град, нови хора, нови разбирания и най-вече премеждия. Но когато обичаш нещо, няма значение колко е трудно! Когато имаш мечти, няма значение колко време ще отнеме да ги осъществиш”- казва Ани и започва да се вълнува, защото колкото и трудно да е било началото в Бургас, тук тя преживява най-големите си щастливи приключения и моменти. Създава  The Scary ShadowZz. 

Успехите не закъсняват. Печелят първото място на „Бургас търси своя талант 2014” и групата се разраства. Следват десетки изяви пред бургаска публика, десетки изяви на национално ниво, клипове, които събират хиляди гледания. 
„И така 4 години по-късно до себе си имам отново прекрасни и истински хора. А това, което ни свързва- музиката и танцът, е нещото, което ни прави истински щастливи. Обичам ги!”-признава Ани.

Тя умее да обединява, умее да убеждава. Умее да учи. Превърнала е наистина танца във философия. „Опитвам се да им давам, всичко, което знам. Опитвам се да се развивам, за да могат и те. Опитвам се обаче и да ги изградя като стойностни, дисциплинирани, самоуважаващи се млади хора, които като мен да следват мечтите си и да се борят за тях. Дано да успявам! Защото когато оставиш следа, значи всичко си е струвало.”- казва с вълнение Ани

И наистина си струва усилието и себераздаването. Защото името на The Scary ShadowZz вече се знае от малки и големи. За групата  се говори. Защото те не просто танцуват, те разказват истории, оставят след себе си диря. 

Ани е научила екипа, с който работи, че танцът не е само сливане на ритъм с движения на тялото. Танцът може да послужи за послание, за протест, заявка за социална ангажираност. Така се появи и клипът „ Да спрем разпродаването на България”. 

„Аз съм човек , който твори на база своите чувства, емоции, мироглед и нещата, които ми се случват. Зад всяка моя хореография стои дадена емоция. Зад всеки танц стои история. А историята на този клип мисля,че е ясен. Държавата, в която живеем, ако мога въобще да я нарека така, е пред пълен крах. И не са ни виновни политиците! Може би за някои неща да, но за повечето сме си виновни самите ние. Ние! Които мълчим! Които непрекъснато се оплакваме, непрекъснато се жалваме един за друг за проблемите си, непрекъснато обвиняваме някой друг, а не виждаме собствените си грешки. Ние сме тези, които можем да променим нещата. А докато само стоим, мълчим и наблюдаваме как малко по малко ни смачкват, нищо няма да се промени!” –разказва Ани. 

Хореографията в клипа, идеята за него и режисурата са изцяло нейно дело. Видеото е снимано от оператора Ани Високова и специалното участие на DronBurgas.bg. Монтажът е дело на Иван Бъчваров. С клипа младите хора искат да кажат стоп на разграбването на България.  Това е протест на бургаските момичета и момчета срещу разпродаването за жълти стотинки на страната ни и мълчаливото съгласие на повечето българи.
„Аз обичам да давам! Давам всичко, което мога да дам на близките си, приятелите, семейството и танцьорите ми. Сега искам да дам малко повече смелост! И ако някой не си е отворил очите още, нека го направи сега! Преди да е станало късно. Преди тотално да са ни превърнали в това, което искат "горе", а именно малки, безсилни човечета, които да вървят покорно напред с наведена глава и да тънат в мизерия и нищета. И то къде? В собствената си държава! Жалко е! Тъжно е! Нека се събудим вече!”-казва Ани.

Оставям Ани, защото в момента близо 100 човека я чакат, за да им  предава магията на танца. Ани Апостолова в момента обучава танцьори. Тя е хореограф на най-голямата фирма за хотелска анимация. Убедена съм, че на всяко едно от тия момичета и момчета, Ани ще остави следа и ще им покаже как танцът е начин на живот и философия.
 

Галерия
Коментари

Още от последните новини