Ангелкова обходи Южното Черноморие, не откри никакви нарушения (СНИМКИ)

Ангелкова обходи Южното Черноморие, не откри никакви нарушения (СНИМКИ) - E-Burgas.com

Екип от експерти на Министерството на туризма направо няколко проверки на плажове по Южното Черноморие, като не откри нарушения.

На „Нов плаж Свети Влас“ е обособена свободна зона за посетители и са осигурени допълнителни удобства за туристите. Това констатира проверка с участие на министъра на туризма Николина Ангелкова по сигнал, че цялото пространство на ивицата е заето от чадъри и шезлонги. Зоната за свободно плажуващи е обозначена със специална табела, установи инспекцията.

Концесионерът е монтирал дървени пътеки за достъп до морето на хора с физически увреждания, констатира още проверката. Поставени са и кошчета за разделно събиране на отпадъци.

На плажа работят два поста и медицински пункт, които се грижат за водното спасяване и здравето на курортистите. Не бяха открити нарушения при разполагането на преместваемите обекти според одобрената от Министерството на туризма схема.

Експерти на Министерството на туризма направиха инспекция на морски плаж Корал със съдействието на община Царево. Проверката е по разпореждане на министър Николина Ангелкова и е по повод сигнал, че няма пешеходен достъп до ивицата.

При инспекцията на място беше установено, че до плажа за природосъобразен туризъм „Корал“ има два пешеходни достъпа, единият от които минава през общински път. Има възможност за пешеходно преминаване и през частния терен, като собствениците на имота увериха, че през летния сезон няма да възпрепятстват туристите да преминават пеша, за да стигат до плажа. Предстои още една проверка с ръководството на РДНСК гр. Бургас. Според регламентите на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) задължително трябва да бъде подсигурен пешеходен достъп до всички морски плажове и за Корал изискването е спазено.

Проверките за спазване на правилата за управление и стопанисване на морските плажове вече започнаха. Тази година контролът как концесионерите и наемателите изпълняват договорите си ще бъде още по-силен, за да бъде осигурена безопасна почивка на туристите.

На плаж „Слънчев бряг- централен“ има осигурен специален достъп за инвалиди, коeто е много важно, защото така ивицата предлага равни условия за всички туристи. Това констатира министърът на туризма Николина Ангелкова при инспекция на място. И допълни, че един от приоритетите на министерството е повече ивици да имат специално предназначен вход за хора в неравностойно положение. Полагаме усилия в тази посока от миналата година, работата ще продължи и през този сезон, обясни още министър Ангелкова. Стопанинът на плажа е предвидил и персонал, който да помага на хората с уврежданията, а чадърите за тях са безплатни.

Спасителните постове отговарят и дори надвишават съгласуваната схема с министъра за осигуряване на водоспасителната дейност. В момента по схема е трябвало да бъдат разкрити 3 спасителни поста, но още сега доброволно са разкрити и вече работят всичките 22 поста, които трябва да бъдат осигурени за активния летен сезон в периода 1 юли- 31 август. Работи и медицински пункт. Поставените преместваеми обекти също отговарят на одобрените от министерството параметри и заемат утвърдените площи. Има отделена и задължителната свободна зона за поставяне на лични плажни принадлежности. 

Проверката на морски плаж „Слънчев бряг – централен“ не откри нарушения, обобщи министър Ангелкова. И коментира, че е добро начало и в първите дни на летния сезон всичко на плажа е наред и той е подготвен, спазвайки всичките изисквания да посрещне туристите.

Галерия
Коментари

Още от последните новини