Анета Младенова, управител на Общинска фирма „Чистота” ЕООД, Бургас: Опитвам се да ръководя дружеството така, както един частник би изисквал

Анета Младенова, управител на Общинска фирма „Чистота” ЕООД, Бургас:  Опитвам се да ръководя дружеството  така, както един частник би изисквал  - E-Burgas.com

Фирмата работи на печалба и няма затруднения

Интервю на Татяна БАЙКУШЕВА

Анета Младенова е управител на Общинска фирма „Чистота” ЕООД, Бургас. Преди да завърши „Стопанско управление” е била възпитаничка на  музикалното училище в Бургас и на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, със специалност пиано.

Второто си висше образование получава в Бургаския свободен университет, след като няколко години се е занимавала с музика. Насочва се към специализация в областта на бизнес науките, защото решава, че иска да работи като мениджър, като ръководител. И сменя професията си. След дипломирането си в БСУ, през 1996 година започва работа в областта на хотелиерството. Работи в бургаския хотел „Космос”, в хотел „Балкан” в Слънчев бряг, а после става управител на хотел „Аква” в Бургас. През 2009 година застава начело на „Бургас Шеле екосервиз”ООД, дружеството, на което „Чистота ”ЕООД Бургас е правоприемник, а от 2014 г. е управител на "Чистота" ЕООД.

Богатите познания в областта на изкуството очевидно й помагат да управлява с финес-и преди и сега, като шеф на общинското дружество, натоварено с отговорните и нелеки задачи, свързани с поддръжката на град Бургас в изряден вид.

Анета Младенова казва, че се чувства много уверена в бизнес средата, където работи. Успешният й подход в управлението на фирмата води до отличните финансови резултати и до развитието на множество нови печеливши дейности. Споделя, че и днес обича да свири на пияно и не пропуска да го направи винаги, когато й остане време. Но за повечето от служителите й респектиращите музикални умения на тяхната управителка остават тайна.

- Госпожо Младенова, какви са основните дейности на фирма „Чистота” ЕООД?

-Фирма „Чистота”ЕООД е еднолично търговско дружество. чийто собственик е Община Бургас. Така че дружеството е изцяло общинско. В предметът на дейност е включено сметопочистване, сметоизвозване, зимно почистване, почистване на ями, поддържане и миене на пътища и други дейности.  Във фирмата работят 75 служители. Една от основните дейности, с които в момента се занимаваме е свързана с претоварната станция. Тя е изградена още през осемдесетте години. В нея  се претоварват една част от отпадъците на Община Бургас от по-малките коли към по-големи и се извозват до новото регионално депо. Има голяма и малка преса, които работят там, за да може да се извърши прехвърлянето до новото сметище.  До септември 2015 функционираше и старото депо край Братово, което също е наша собственост. Но със заповед на РИОСВ то беше затворено. Предстои рекултивация на терена там. Фирмата отговаря за зимното почистване на пътищата в Община Бургас. И независимо, че тази зима беше много тежка, мога да кажа, че се справихме много добре. Имаме сключени и договори за зимно почистване на паркингите на големите молове в града. Друга наша дейност е свързана с работата на градските тоалетни в Бургас. Те са разположени на удобни места - в централната част на града, в Морската градина и на Централната автобусна спирка. Това е една част от нашата работа е свързана в голяма степен със социалните дейности в Община Бургас. Защото не бих могла да кажа, че тя носи кой знае какви печалби. Но така или иначе е много голямо удобство за жителите, за гостите на града, за туристите. Обектите се поддържат на много високо ниво, при отлична хигиена и в изряден вид.

-Какви са услугите, които „Чистота” ЕООД предлага на фирми и на граждани?

-За фирмите предлагаме всички видове транспортни услуги на ниски цени, услугата автометачка-метене на площадки и паркинги, на алеи и паркове, косене на зелени площи, механизирано почистване на сняг, ръчно метене, услуги с фекалка-почистване и продухване на ями и шахти.

Във връзка с извършването на строително-ремонтните дейности при санирането, което тече на много места в града, ние предлагаме осем кубикови контейнери. Предоставяме ги след сключване на договор на фирмата, която заплаща съответната наемана цена и ги използва. Когато някъде има нерегламентирани сметища, имаме техника и екипи, които отиват на място и извозват отпадъците до сметище.

За домакинствата също предлагаме различни видове услуги, свързани с транспорт и почистване.

На телефон 056/848 122 , 056/848 124 и 0887 828277 могат да бъдат правени заявки и да бъде получена подробна информация. А също и на място в базата на дружеството на ул. „Чаталджа” 34, до кръговото за комплекс Меден рудник в Бургас.

 

- Предлагате от известно време услугата транспорт на стари мебели. Какви са цените на тази услуга?

- Услугата се предлага от миналото лято. Необходимо е гражданите, които имат нужда от нея, просто да заявят желанието си да я използват и да обясни какво точно иска да бъде извършено. Стойността на услугата  е една и съща в рамките на града-50 лева. За други населени места, извън границите на Бургас има увеличение на тарифата според километрите, които е нужно да се изминат.  Мебелите се демонтират, извозват се с наш транспорт и се разтоварват в сметището. Имаме специализирани екипи и изнасянето става лесно, бързо и е много удобно за клиентите ни.

-Ще се промени ли работното време на градските тоалетни през летния сезон?

-През зимния сезон работното време е обикновено до 19-20 часа. С настъпването на летния сезон обикновено променяме работното време, като го удължаваме до 23 часа. През настоящата година отново ще е така- ще се премине към удължен режим на работа-до 23 часа.

Когато в Морската градина има някакви мероприятия, изяви, събития, тогава и двата обекта, които стопанисваме там, ще работят денонощно.

Тоалетните са така устроени, че са достъпни за инвалиди. Оборудвани са според изискванията и това е много важно. Удобни са и за използване от майки с малки деца.

- Какво показват финансовите резултати на фирмата през последните години?

-Не бих искала да споменавам цифри, но ще кажа, че печалбата „Чистота” ЕООД е доста добра за последните години. Развиха се много нови дейности. Така че проблем с приходи и разходи мога да кажа, че няма. Фирмата работи на печалба и няма никакви затруднения. Няма кредити, няма заеми. Влагам цялата си енергия в работата. Моята идея като управител е такава-независимо, че дружеството е общинско, аз се опитвам да  го ръководя така, както един частник би изисквал - с точност и коректност, с резултати и печалба. Разбира се аз не подминавам факта, че е нужно се отчитам пред община, пред общинския съвет. 

Съвсем на скоро открихме новия ни пункт за извършване на годишни технически прегледи на автомобили. Той вече се популяризира и имаме посещаемост. Цените за са много добри –за лек автомобил – 20,00 лв.,за туристическо ремарке до 750 кг. – 25,00 лв.,такси – 20,00 лв.,за джип – 27,00 лв.,микробус до 3,5 т. – 30,00 лв. Сега въвеждаме и услугата SMS или телефонно известяване по желание на клиента при изтичане на срока за техническия преглед.

-Как е нужно да бъде подготвен един автомобил преди да премине преглед?

-Нужно е, разбира се всичко по него да е изрядно. Не правим компромиси, това е свързано със сигурността на водачите и на пътниците. Важно е да припомня, че е задължително данъка за превозното средство да е заплатен. Системата е обвързана с НАП и ДАИ. Така че няма как автомобилът да премине преглед, ако налогът не е платен.

- Обмисляте ли въвеждането и развитието на нови услуги, които да предлагате на клиентите си?

- До края на месец май при нас ще заработи нова автомивка. Планираме да предложим на клиентите ни пакетна услуга-преминаване през технически преглед и миене на автомобила.

Коментари

Още от последните новини