Андрей Найденов с мрачна прогноза: Табели „Къпането забранено“ ще решат проблема на Северния плаж

Андрей Найденов с мрачна прогноза: Табели „Къпането забранено“ ще решат проблема на Северния плаж - E-Burgas.com

Ситуацията с плажовете не се променя и продължава да е трагична, коментира доайенът на водното спасяване

Доста мрачна прогноза за съдбата на Северния плаж в Бургас даде доайенът на водното спасяване у нас Андрей Найденов в навечерието на летния сезон. До момента стопанин за атрактивната ивица няма, а до 1 юни, когато сезонът ще бъде открит остава по-малко от месец.

„Накрая на най-големия плаж в Бургас ще му сложат една табела „Плажа е неохраняем, къпането забранено“ и това ще е решението – съдбата на хората ще си е в техните ръце. Обявяването на една концесия, не трябва да става по-късно от 1 септември. В момента, съгласно всички разпоредби, до 30 април ние трябва да сме ги обявили за готовност и концесионерите да могат да си открият плажовете“, коментира председателят на Асоциацията по водно спасяване.

В навечерието на летния сезон той обясни, че ситуацията с плажовете не се променя и продължава да е трагична. „Прогнозата ми е за един трагичен сезон, много е напрегнато и в крайна сметка продължава това, че никой с никой не може да се разбере. За това говори броят на удавниците. Над 30 души се удавиха в Бургас миналото лято“, добави Найденов. Освен късните концесии, високите наеми на ивиците и държавните наредби от различни институции и противоречащи си една на друга са основните проблеми в този бранш.

Според него забуксувалата ситуация щяла да излезе от калта, когато държавата даде всички плажове в ръцете на общините. Именно Централният плаж в Бургас бил нагледен пример за това. „Всичко беше ОК, общините като самоуправляващи общности могат да решат проблема най-добре. Няма как едно Министерство да дава плажовете и то да се самоконтролира. Съгласно чл. 22 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие тук има конфликт на интереси. Тези държавни комисии, трябва да отстъпят правото на Областните администрации да бъдат компетентния орган, който ще контролира изпълнението на всички тези мероприятия“, каза още д-р Найденов.

Коментари

Още от последните новини