Алпинистът Наско Скатов изуми бургазлии с постиженията и начина си на живот

Алпинистът Наско Скатов изуми бургазлии с постиженията и начина си на живот - E-Burgas.com

Човек, трябва да върши само това, което го прави щастлив, категоричен е българският рекордьор

Храна само на растителна основа, забрана на будилници, стотици километри с байк всяка седмица и много вяра. Резултатът – единственият нашенец изкачил седемте най-високи планински върхове във всеки континент. Постижение, познато повече като Seven Summits сред световните алпинисти. Това е само част от изумителната визитка на алпинист на Атанас Скатов, който два пъти е стъпвал на покрива на света – Еверест и то по различни маршрути, без кислородна маска.

Всичко това, наред с още много интересни неща около себе си, Наско разказа в продължителна двучасова презентация на подвизите си, в която разкри невероятни неща за личния си живот. Той не работи, не ходи по кафета и дискотеки, приятелите му се броят на пръсти, а финансирането за експедициите му по цялото земно кълбо, намира чрез частния бизнес, дарения на граждани, продажби на книгите си.

До 2011 година, когато се решава да се отдаде на този си начин на живот, той е работил в офис в Германия. Бил затворен по цял ден и това го отприщило да си промени ежедневието. Върнал се в родния Сливен, катерил близките скали редовно и да кара байк. Преди това никога не спортувал. Участвал в няколко маратона, които спечелил, като се вдъхновил да провери собствените си възможности в алпинизма. Така започнало всичко - искал да прави само това, което го кара да бъде щастлив.

За всичките си екстремни ситуации по световните върхове той разказа пред десетките бургазлии, които дойдоха в четвъртък вечер в една от залите на Флората, където представи и всичките си четири книги до момента.

Бъдещето му е ясно начертано – ще покорява всички 14 осемхилядници на планетата, като в момента се чувства в отлична форма. Закален от силна воля, отстрани изглежда че при него всичко се случва експресно бързо. До момента е изкачил 6 върхове над 8 000  метра, остават му още осем, затова няма да е пресилено ако очакваме в близките 4-5 години мисията му да е изпълнена.

Първи на прицел е Канчендзьонга, третият по-височина връх на Земята, който той ще атакува пролетта.

Коментари

Още от последните новини