Ахелой през 2019: Ремонт на улици, нов пристан и нова екоалея до Поморие

Ахелой през 2019: Ремонт на улици, нов пристан и нова екоалея до Поморие - E-Burgas.com
снимка: Илиян Минчев

Канализацията на града канализацията ще бъде заустена в Пречиствателна станция Равда

"Основна задача пред нас е развитието на град Ахелой. В момента само Поморие генерира приходи и издържа цялата община. Това е все по-непосилна задача, като се има предвид увеличените активи на общината и високите очаквания на жителите ѝ. Трябва ни втори стълб, който да генерира приходи и това е именно Ахелой, защото е единственият друг град, разположен на морския бряг."

Това каза кметът Иван Алексиев по време на срещата за обсъждане на проектобюджета за 2019 г. в гр. Ахелой.

Едно от най-значимите неща в тази посока е изграждането на буни за запазване и защита на ахелойския бряг. Проектът, който освен буни, включва и изграждане на пристан, вече е внесен в регионалното министерство и очаква одобрение за финансиране.

През пролетта на 2019 г., предстои да бъде решен и още един от проблемите на града – канализацията на Ахелой ще бъде заустена в Пречиствателна станция Равда. Това ще се случи благодарение на два големи инвестиционни проекта, които се реализират в момента на територията на гр. Ахелой. Доброто сътрудничество и партньорство между инвеститори и Община доведе до разработване на цялостно развитие на зоната, в която са инвестициите, включително и изграждане на водопровод, ремонт и заустване на отпадните води в канално-помпена станция, а оттам и в Пречиствателна станция Равда чрез тласкател.  Освен за инфраструктурата, тези инвестиции ще спомогнат и за туристическото развитие на града, осигурявайки над 4 000 легла и над 500 работни места в Ахелой.

По програмата за развитие на селските райони и Местната инициативна група Поморие ще се извърши основен ремонт на три основи улици в Ахелой – Рила, Струма и Искър. По същата програма е одобрен и проект за изграждане на екоалея, разположена между морския бряг и Поморийското солено езеро, която да свърже Ахелой с Поморие.

Коментари

Още от последните новини