Агенция "Митници" иска удължаване на срока на затворените предприятия в Карнобат

Агенция
Кадър: БНТ

Агенция "Митници" иска удължаване на срока на затворените предприятия. Това стана ясно от думите на заместник-директора на митниците Юлиан Мирков, който изложи становището на агенцията по казуса с данъчните складове в района на Карнобат, които бяха запечатани, предаде репортер на БГНЕС. Дадена е възможност гроздовата реколта да бъде приета в складови помещения, за да не се стигне до унищожаване на готова продукция, заяви Мирков.

Той обясни, че работниците на заводите могат да продължат да ходят на работа, но изнасянето на стока от предприятията е забранена. Мирков съобщи, че при проверката във „Винпром Карнобат“ са обследвани множество тръбни връзки и е установен кран, от който може да се извежда етилов алкохол по нерегламентиран начин. По време на брифинга бяха показани видеоматериали от извършените проверки, които показват тръбните връзки и доказват наличието на въпросния кран. Установени са множество нарушения, за които ще бъдат съставени актове за административни нарушения, съобщи още Юлиан Мирков. Той припомни, че начало на действията им са дадени на 5 септември.

„В хода на проверките и на обследването на технологичния процес, служителите на Агенция „Митници” установяват съществуването на кран, от който може да бъде изведен етилов алкохол, спирт, без това извеждане да бъде контролирано от измервателни средства и без да бъде отчетено. Кранът е монтиран над тръбопровод, над циркулационен изпарител преди средство за измерване и контрол. Този циркулационен изпарител е свързан с дестилационна колона, тоест е част от цялостната технологична схема за производство на акцизна стока - етилов алкохол”, каза зам.-директорът на митниците. Внесено е искане в Районен съд – Карнобат от Агенция „Митници” за удължаване срока на обезпечителните мерки и нямаме все още резултат от страна на съда по това искане, каза още Мирков.

Щетата за фиска би била огромна, поясни още Мирков. „На всеки 100 литра чист етилов алкохол, акцизът, който следва да бъде заплатен е 1000 лева. Затова обезпечителните мерки са предприети с цел недопускане на щети”, каза той. Няма да позволим от складовете да бъде извеждана готова продукция. Митниците нямат претенция дали някой ходи на работа или не, каза още Мирков по повод протестите на работниците.

Той обясни, че санкциите, които могат да бъдат наложени са такива, че могат да доведат и до производство по Административно-процесуалния кодекс, с което да бъде прекратено действието на лиценза.

Източник: Actualno.com

Коментари

Още от последните новини