Агенция „Митници”: Домашната ракия може да бъде отровна

Агенция „Митници”: Домашната ракия може да бъде отровна - E-Burgas.com

Проверки за незаконно варене на ракия прави Агенция „Митници”, която събира и акцизите от легално работещите казани. Нелегално произведената ракия може и да е опасна – отровна. "Проверките на специализираните малки обекти за дестилиране са целогодишни, тъй като няма ограничение за периода на използването, но най-много са в активния сезон на изваряване, какъвто е в момента", каза пред bTV говорителят на Агенция „Митници” Тамара Влайкова.

От началото на годината задържаният етилов алкохол е 167 хил. литра – домашна ракия, спирт и друг алкохол. Само през октомври и ноември тази година са заловени 39 хил. литра нелегално произведен алкохол. "Това е сериозно количество, не става въпрос само за домашна ракия, уточни Влайкова.

Задържаният алкохол се проверява чрез лабораторни анализи – при изваряване метилът е повече, отколкото при разреждане със спирт. Не са засечени ракии с метил над допустимите количества за консумация", каза говорителят на АМ. При варене на до 30 литра алкохол се плаща половин акциз, а над 30 литра – пълната ставка. Варенето на ракия на двора, дори да е само за собствена консумация, е незаконно.

То може и да е опасно, ако не са спазени технологичните и санитарни изисквания. "За да се произведе качествена и добра ракия, много важен е материалът – плодовете да са здрави", коментира токсикологът проф. Никола Александров. Важно е също ракията да се вари от хора, които познават добре технологията. Опасен е метиловият алкохол – той може да се получи, когато плодовете ферментират заедно с костилките, предупреди токсикологът. Той припомни, че алкохолът – и ракиите, и виното, са полезни в малки количества. Собствениците на легални казани пък се оплакват, че не се правят проверки по дворовете, където често се вари домашна ракия.

Коментари

Още от последните новини