95 трудови злополуки са станали в Бургаска област през 2016 година

95 трудови злополуки са станали в Бургаска област през 2016 година - E-Burgas.com
Снимка Агенция Монитор

Статистиката на НОИ показва, че в България за 2016г. са допуснати 2848 трудови злополуки. От тях довели до смърт – 88, а до инвалидност -10. Това съобщиха от Регионалния съвет на КНСБ Бургас. Най-рисковите сектори на икономиката са на първо място държавното управление с 203 трудови злополуки , като от тях 2 са довели до инвалидност, а 3 до смърт.На второ място се нарежда сухопътния транспорт -187 трудови злопулуки, като от тях 1 е довела до инвалидност, а 14- до смърт. И на трето място е търговията на дребно 162  трудови злопулуки за 2016г., като няма довели до инвалидност, но има 2 смъртни случая.В замяна на това, като смъртни случаи, водещи  рискови сектори са  строителство на сгради и стоителство на съоръжения. Трудовите злопулуки там общо за 2016г. са 158бр. , като от тях 16 са смъртните случаи, а 2 са довели до инвалидност.Загубените календарни дни за 2016г. в старната са 144 406.

По данни на ДИТ и НОИ Бургас трудовите злопулуки за 2016г. са 95. Няма довели до инвалидност, но има 5, които са завършили със смърт. Най-рисковият сектор е сухопътния транспорт. Трудовите злопулуки са 11, но няма довели до инвалидност и смърт. Хуманното здравеопазване се нарежда на второ място с 9 случая на трудови злопулуки завършили без фатален изход и инвалидност.Трудовите случаи придизвикали смърт в Бургаска област са в сектора на строителството- 3.Един смъртен случай има в сектора на ремонт и исталиране на машини  и един в сектор спорт и други развлекателни дейности. Загубените календарни дни за Бургаска област през 2016г. са 4374.

За сравнение трудовите злопулуки  през 2015г. са  125, от които 4 смъртни, спрямо 95 за 2016г., а смъртните случаи 5. Отчита се намаление на трудовите злопулуки с 30бр.За началното тримесечие на 2017г. в България  до този момент трудовите злопулуки са 810. Смъртните случаи са 14! Водещите сектори  са държавно управление с 84 случая, хуманитарно здравеопазване с 70 и образование с 44 случая. Смъртните случаи са най-много в сектора на строителство на съоръжения- 3, като там тенденцията се запазва- с по-ниски нива на трудови злопулуки от водещите сектори  в тази статистика, но пък от друга страна с трудови злопулуки водещи до фатален изход.

За Бургаска област  за първото тримесечие на 2017г. трудовите злопулуки са 22. За щастие няма смъртни случаи и случаи водещи до инвалидност. Най-голям брой са регистрирани в сухопътния транспорт- 6 случая, следван от хуманното здравеопазване с 3 случая и пощенските услуги- също с 3 случая. Строителството , сектор със случаи, водещи до фатални последствия, не е отбелязало нито една трудова злопулука за първото тримесечие.Досега общите дни на загуба в Бургаска област са 902.

 В световен мащаб всеки ден умират по 5000 работещи при трудова злополука или професионална болест.Професионалните заболявания отнемат в пъти повече живот от трудовите злопулуки. Ако от  трудови злопулуки всяка година загиват 350 000 души в света, то от професионални заболявания умират около два милиона.Всички тези цифри и факти показват колко е важна политиката на държавата за  превенция на производствените рискове, оценка и предотвратяване на риска или намаляването му в допустими граници, цялостна отговорност на работодателя, социален диалог на всички нива.

Здравословните и безопасни условия на труд са  такива условия на труд, които не водят до професионални болести и злополуки при работа и създават предпоставка за пълно физическо, психическо и социално благополучие на работещите лица.

Отговорността на работодали , и на работници е обща. От бизнеса – да обучават работниците, да провеждат необходимите инструктажи , да инвестира в здравословна среда на труд , тъй като човешкия фактор е най-важнното условие за успеха на всеки бизнес. От страна на работниците- спазването на правилата, отговорно отношение към детайлите при изпълнението на професионалните задължения и не на последно място бдителност и самоконтрол. От страна на синдикатите да постигат  по-добри условия на труд чрез колективното трудово договаряне и контрол  при изпълнение на нормативната база и постигнатите договорености.

За последните десет години има регистрирано намаление на трудовите злопулуки, но статистиката все още е тъжна и показва, че правителство, работодатели и синдикати са задължени да работят в посока превенция на всяко работно място.

Коментари

Още от последните новини