90 са загиналите, а 3126 са ранени при катастрофи за първите 5 месеца на годината

За първите 5 месеца на 2018 г. при катастрофи по пътищата на България са загинали 190 души, а 3126 са ранени. Това разкри днес във Варна началникът на отдел "Пътна полиция" при ГД "Национална полиция" комисар Бойко Рановски. Той и вътрешният зам.-министър Красимир Ципов участват във Варна в дискусия за предстоящите промени в законодателството, регламентиращо движението по пътищата.

Броят на тежките произшествия от началото на годината е 2426, каза още Рановски и сравни, че спрямо същия период на 2017 г. катастрофите са с 85 повече. Загиналите са с 35 по-малко, но броят на ранените е с над 200 повече. 

В страната има седем полицейски дирекции, където катастрофите са се увеличили, съобщи още Рановски. Най-голямо е увеличението на инцидентите в Хасковско.

Проектозаконите за промени в законодателството са три, тъй като към действащия закон за движение по пътищата има огромен брой поднормативни актове, посочи пък Ципов. Според него с разделянето на три ще бъде постигната по-голямата стабилност на уредбата, а не всеки министър, по своя преценка, да променя наредбите.

Ципов твърди, че в проектозаконите са предвидени мерки и за въвеждане на контрол върху продажбата на авточасти втора употреба. Щял да бъде въведен и нов състав в Наказателния кодекс за т.нар. "квалифицирана кражба с предмет моторно превозно средство". Сега се регистрира кражба на кола, но когато не е открита, защото е разкомплектована и продадена на части, престъплението трудно се доказва, обясни Ципов.

Сподели новината:

Коментари