9 от 10 българи избират България вместо чужбина за екскурзии

9 от 10 българи избират България вместо чужбина за екскурзии - E-Burgas.com

9 от 10 българи или 85% от родните туристи избират България за своите пътешествия и екскурзии вместо чужбина. Това сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за периода октомври - декември миналата година. Над 11,1% от нашенците пък са пътували само зад граница, а 3,7% са избрали както родните ширини, така и чуждите земи. Общият брой на хората у нас, които са стегнали куфарите през последното тримесечие на 2017 г., е бил близо 1,330 млн., като броят им се увеличава с цели 60%

Оказва се, че любителите на почивките и пътешествията са главно хората на възраст между 25 и 44 години, което всъщност не е изненада, тъй като това са главно работещи хора със стабилни доходи. От всички пътувания в страната най-голям дял заемат младежите между 15 и 24 години, а зад граница най-често са се отправяли по-възрастните от 45 до 64 години.

Според статистиката 51,5% от пътуванията в рамките на България са били с цел да се посетят близки и роднини. В другите държави пък най-често ходим за екскурзии и релакс - над 54,3 на сто. Зад граница ни се налага да пътуваме и когато става дума за бизнес и служебни ангажименти. Когато тръгнем обаче да опознаваме родината си

много рядко си правим резервации, тъй като почти 95% т сънародниците ни тръгват на път „на сляпо“. Основната причина е, че разчитаме на близките ни да ни приютят за няколко дни. В чужбина пък не си позволяваме подобни своеволия, тъй като близо 63 на сто не си запазват предварително хотел.

Данните на НСИ показват още, че когато тръгнем на път в България трябва да имаме в джоба си поне 202 лева, тъй като това е средния разход на едно лице. В същото време отдихът ни зад граница излиза двойно по-скъп – близо 536 лева. Командировката у нас струва 151,72 лева, а само щом прекрачим митницата парите се увеличават с над 6 пъти – до 958,15 лева.

Традиционно у нас най-много средства пръскаме за храна, докато в другите държави основното перо е транспорт.

Коментари

Още от последните новини