8 въпроса за Интегрирания градски транспорт в Бургас

8 въпроса за Интегрирания градски транспорт в Бургас - E-Burgas.com

Въвеждането на т.нар. интегриран градски транспорт в Бургас продължава да бъде тема номер едно за гражданите. Мащабният проект на стойност над 130 млн лв., за който Бургас се пребори с редица други големи български градове, включва няколко компонента, сред които нови автобуси, нови спирки, нови велоалеи, нова схема на градския транспорт, електронна билетна система и други. Част от тези компоненти вече работят, други отдавна трябваше да бъдат въведени, но по една или друга причина се отлагат във времето. Факт е обаче, че многото промени бяха посрещнати със смесени чувства от бургазлии, които се разделиха на няколко лагера по въпроса. 

На стената на официалния фейсбук профил на кмета Димитър Николов, която между другото отдавна се е превърнала в "институция" за всякакви жалби, похвалия и другия мнения на бургазлии, се появиха 8 интересни въпроса, свързани с Интегриграния градски транспорт. Въпросите са зададени от Ангел Марчев, който е софиянец, който работи в Бургас. Публикуваме ги с минимална редакторска намеса: 

1) Относно "Централната" спирка (или както вече чух да я наричат "Метрото"):

Доколкото ми разбира главата, правилната концепция за организиране на градски транспорт в бързо растящите урбанизирани зони е ДЕцентрализация. Тя е аналогична на тезата за транспортни тангенти и е свързана с множество (за разлика от една) важни точки на прекачване и важни главни транспортни пътища.

Не разбирам (а вложих доста размисъл откакто за пръв път преди две години видях строежа й) и защо на най-напрегнатото транспортно място в Бургас се стесняват двойно лентите за автомобили (ако това е форма на форсиране на концепцията за повече обществен транспорт, за сметка на личен, то чети по-долу).

Допълнителният ефект от излишния според мен автономен автобусен участък е, че на кръстовището пред новата поща се появяват две насрещни платна и вече стана малко скучно да виждам "хванати в капанче" шофьори всеки ден, а и странните, неразбираеми за всеки пътни знаци и маркировки, хич не помагат за ориентиране (недай си боже пък да си чужденец, идващ на гости на истинската Морска столица).

2) Новият вид на пиацата пред ЖП гарата:

Изобщо не става ясно каква е функционалността на излишно разширения тротоар и защо беше необходимо толкова много бетон да се сипва пред гарата, след като няма практическо приложение за тази площ. Освен всичко друго, си ограничаваш бъдещи ходове, бетонът не е гъвкав, а достъпът можеше да бъде ограничен и с някакви леки прегради (или ако ти харесва повече - с излизащи от земята прегради, подобни на софийските). Да не говорим, че сега няма удобно за чакащите на двете гари заведение за хранене набързо, въпреки хубавите места за сядане на хубавата автогара.

Такситата са натирени (легално 3 места пред входа на ЖП гарата и нелегално 4-5 места пред входа на морската гара), само копърките са налични, защото ако таксиметраджия и си се преборил с 300 зора (или подкупа?) да заемеш ключово място, ще разчиташ да качваш хората минимум до Слънчев бряг (а обикновените маршрути из града ще ги връщаш). Смисълът на таксиметровия транспорт е да има разнообразен двустранен пазар - купувачите и продавачите да имат достатъчен избор. В случая купувачите имат силно ограничен избор (с други думи олигопол).

3) Наличието на не-интегрирани линии в интегрирания транспорт.

Как така на всяка спирка (например тази срещу входа на ЖП гарата) има схема на градския транспорт и списък с линиите (май?) минаващи от там, а всъщност не всички линии спират на всяка спирка, на която им пише маршрута. И още повече КАК така в рамките на интегрирания градски транспорт, тролеите имат отделни спирки????? Нали е интегриран??? Сега се налага човек да чака между двете спирки (на тролей и на автобус) и да дебне какво идва и да тича в посока на съответната спирка. Изобщо може ли да има "Централна спирка" и на 17 метра от нея да има друга спирка, на която спират други транспортни линии?

4) Информационните табла на спирките.

Аз смятам себе си за отлично ориентиращ се и оправящ се дори в най-трудните за ориентация градски места (с опит по цял Свят), но дори да не бях, информационната система би трябвало да е ясна за поне 95% от потребителите й. Вече споменах, че разпечатването на шарени (претоварени от информация) схеми на градския транспорт на всяка спирка е безполезно, но още по-безполезно е да има информационни табла, които просто прожектират "Интегриран градски транспорт Бургас". За справка в София, в момента, когато бъде инсталирано табло, то заработва веднага. А ако пък GPS в Бургас все още не работи, по-добре изключете проклетите табла, които само се надсмиват на пътниците (да не говорим, че създават негативни конотации с бранда Интегриран градски транспорт Бургас).

5) Бетонено налагане (при Ж.П. гарата, бус участък за сметка на автомобилно платно и пр.) на нечия (със сигурност не твоя лична) недоизмислена или пре-измислена концепция за организиране на града. Бих искал да ти припомня, че насилственото налагане на концепции от такъв мащаб като цялостно преустройство на обществен транспорт е по-подходящо за "1984", но не и за уважаващ индивидуалните таланти и свободи демократ като теб. И преди да чуя отговор от типа "ако не въведем ред, ще е хаос (което явно се счита за лошо - бел. А.М.)", теза много любима на всякакви архитекти, утописти, тирани и всякакви ним подобни комуналисти (не е грешка), бих искал да припомня, че и преди радикалните "бетонирани" вече промени, си имаше пре-достатъчно регулиран ред.

6) Въвеждане на наистина интегриран транспорт и в Морската градина.

В момента прави отлично впечатление електробусчето, което ходи до Солниците и елктробусчето, което ходи до Морската гара, НО ЗАЩО те не са на една и съща линия?

7) Велоалеите

Както казах по-горе велоалеите като цяло приличат доста повече на истинските по Света, отколкото които и да е било други в България, но бих обърнал внимание на велоалеята по крайплажната променада. Там трябва да си изтриете боята и да я прерисувате в крайно източно или за предпочитане крайно западно положение (в момента има ненужно оставен половин метър от края на асфалта, който всъщност яде от разходката на пешаците). Може дори да се помисли да си я нарисувате някъде по-горе по алеите, защото в момента ежедневно, ежечасно там има опасност за малките деца и за бързите велосипедисти (и няколкото мотористи, които не са доразбрали дефиницията за двутактов двигател).

8) Места за паркиране

Още едно нещо, върху което е разумно да се помисли при проектиране на големи транспортни инфраструктури, са места за паркиране, които в момента изцяло липсват и това е най-големият бич за придвижване през малките преки на Бургас. 

Коментари

Още от последните новини