8 от 10 жалби са срещу сградната инсталация

8 от 10 жалби са срещу сградната инсталация - E-Burgas.com

8 от 10 жалби от недоволни абонати на топлофикациите са заради таксата сградна инсталация, констатират от Федерация на потребителите в България. От там информират, че от 15 000 дела, по които те са оказвали съдействие на потребителите в годините назад, към 12 000 са именно за сградната инсталация. Според експертите на организацията, обикновено става въпрос за хора, които доказано не ползват топлинна енергия. Обикновено това са възрастни пенсионери, отказали се от парното, защото нямат финансовата възможност да го плащат ползват парно.

7500 от съдебните дела пък са свързани с произволно начисляване на пълен обем, защото не е бил осигурен достъп за отчитане. А хората може да не са чули или да са били на лекар. После те са принудени да събират подписи от цялата кооперация, че не ползват парно, но от служителите на монополиста ги отрязват.

„Другият проблем свързан със сградната инсталация е, че таксата за нея се начислява дори при пълно отказване на абонатите от услугите на топлофикационните дружества”, обяснява експертът от неправителствената организация Константин Павлов.

По думите му съгласно чл. 62 от Закона за защита на потребителите, който едно към едно пресъздава европейската директива, потребителят не дължи сума, ако не е поръчвал услугата, в случая топлинна енергия, дори да му бъде доставяна такава. Според него това засяга писмено проблемите със сградната инсталация, която минава през апартаментите. „Според топлофикацията ние им дължим пари, защото тя ни отоплявала жилището. За това и при изключени радиатори трябва да плащаме сградна инсталация. По смисъла на този закон, обаче дори да ни топлят тръбите, след като не сме я поръчвали не дължим за нея пари.

В Закона за енергетиката обаче се изисква плащането на сградна инсталация. Получава се противоречие между въпросните 2 закона. В параграф на Закона за защита на потребителите обаче много ясно е казано, че при противоречие с други закони, както е получава, той е с предимство.

От федерацията информираха още, че сега се чака ВКС да реши дали европейското законодателство е с предимство пред националното в този случай. По-добрият вариант, който вероятно ще реши ВКС е да се измени Закона за енергетиката, за да го няма това противоречие, предполагат от организацията.

По неофициална информация, съдиите от ВКС не се произнасят от края на септември 2016 г. досега, защото били пратили писмо до Брюксел как да се тълкува директивата за предимство на Закона за защита на потребителите и по-точно да не се плаща непоръчана услуга.

Източник: monitor.bg

Коментари